Dennis Ritchie, een van de grootvaders van de moderne computertechnologie, is overleden. Hij stond mee aan de wieg van programmeertaal C en van besturingssysteem Unix. Ritchies boek, The C Programming Language, wordt door veel computerprogrammeurs als de bijbel bestempeld. Samen met zijn collega Ken Thompson ontwikkelde hij ook het besturingssysteem Unix. Dat ligt aan de […]

Advertentie

Dennis Ritchie, een van de grootvaders van de moderne computertechnologie, is overleden. Hij stond mee aan de wieg van programmeertaal C en van besturingssysteem Unix.

Ritchies boek, The C Programming Language, wordt door veel computerprogrammeurs als de bijbel bestempeld. Samen met zijn collega Ken Thompson ontwikkelde hij ook het besturingssysteem Unix. Dat ligt aan de basis van het besturingssysteem van de Apple-computers, Mac OS X. En ook Android, het populaire besturingssysteem van Google voor smartphones, vindt zijn wortels in Unix. De moderne computerwereld zoals we die nu kennen, zou zonder Ritchie niet bestaan.

Zijn baanbrekend werk deed Ritchie allemaal in de Bell Labs. Die legendarische onderzoekslabs, die nu deel uitmaken van telecomreus Alcatel-Lucent, staan aan de basis van heel wat cruciale moderne technologieën. Onder meer de transistor, de laser en de informatietheorie werden er ontwikkeld. Liefst zeven Nobelprijzen kregen onderzoekers van de labs toegekend.

Belang van C
Wat de uitvindingen van Ritchie, C en Unix, zo belangrijk maakte, is dat ze de mogelijkheid schiepen besturingssystemen op verschillende computers te draaien. Tot dan werkten computers nog met machinetaal, en toen was het één besturingssysteem per computer. Volgens kenners heeft Unix in de computersector van de jaren tachtig gezorgd voor meer concurrentie op de markt door de komst van onder meer Sun, nu Oracle. Zo werd er een dam opgeworpen tegen het toen erg dominante IBM.

Ook Ritchie was zo"n vergeten held, al werd hij vaak gelauwerd. Zo kreeg hij van Bill Clinton de National Medal of Technology. In 1983 ontving hij de Turing Award, de "Nobelprijs" voor de informatica.

Dennis Ritchie bleef het hoofd van het Lucent Technologies System Software Research Department, tot hij in 2007 met pensioen ging.

Advertentie