De nieuwe, smartphoneachtige visuele stijl van het startscherm in Windows 8 krijgt veel kritiek. Toch blijft Microsoft het vurig verdedigen, al belooft het aanpassingen te zullen doorvoeren. Windows Live-topman Steven Sinofsky geeft op de Building Windows 8-blog toe dat Microsoft harde kritiek te verduren kreeg van mensen die het startscherm maar niets vinden. “Een klein […]

De nieuwe, smartphoneachtige visuele stijl van het startscherm in Windows 8 krijgt veel kritiek. Toch blijft Microsoft het vurig verdedigen, al belooft het aanpassingen te zullen doorvoeren.

Windows Live-topman Steven Sinofsky geeft op de Building Windows 8-blog toe dat Microsoft harde kritiek te verduren kreeg van mensen die het startscherm maar niets vinden. “Een klein percentage van de kritieken gaat over de mogelijkheid om het startscherm uit te schakelen. Een natuurlijke reactie op verandering, maar niet meteen de beste manier om een dialoog te starten die naar een nieuw product leidt.”

Eén verontwaardigde gebruiker noemt het startscherm een “puinhoop van pictogrammen” en zegt dat het “gewoon niet werkt, noch geeft het voordelen ten opzichte van het superieure startmenu.”

Een ander schrijft dat de huidige lijst van alle apps niet geschikt is: “Want de lijst is alfabetisch is en ik ken de naam niet van alle programma’s.”

Als antwoord wijst Marina Dukhon, ontwikkelaarsverantwoordelijke bij het Core Experience-team, op het gebrek aan efficiëntie van het traditionele startmenu. “De schuivende rijen met pictogrammen en mappen zijn een duidelijk teken dat er verandering nodig is”, klinkt het.

Een luisterend oor
Maar Microsoft luistert wel naar de commentaren, en Dukhon geeft toe dat Microsoft werkt aan een nieuw applicatiescherm dat het ontwerp van het huidige Alle Programma’s-menu nabootst. In het applicatiescherm kun je je programma’s organiseren in groepen, zodat je programma’s makkelijk kunt vinden op basis van een categorie of een productnaam.

“Op deze manier kun je een applicatie, waarvan je weet dat ze in de Visual Studio-suite zit maar waarvan je de naam niet meteen kunt herinneren, veel gemakkelijker terugvinden”, zegt Dukhon. “De alfabetische lijst zal bovendien niet langer een puinhoop zijn van programma’s die obscure namen hebben omdat de ontwikkelaar dacht dat de naam van de map wel duidelijk genoeg zou zijn.”

Het applicatiescherm zal ook drukker zijn en meer informatie toelaten, zodat je niet heen en weer moet schakelen tussen verschillende rijen met programma’s.

Verlaagde productiviteit
Een andere criticus heeft het over de beperkingen van het Metrostartscherm op pc’s: “Ik snap dat het Metroscherm goed werkt op een tabletcomputer, maar het verlaagt mijn productiviteit op een desktopcomputer enorm.”

Als antwoord gooit Dukhon er een hoop cijfers tegenaan over de ruimtelijke ordening van het startscherm. Misschien niet de meest gebruikersvriendelijke oplossing, maar ze zegt dat gebruikers het startscherm in de toekomst zullen kunnen aanpassen. Misschien al in de bètaversie van het besturingssysteem.

“De verpersoonlijking van het startscherm is een van de functies waarop we hoog inzetten; we werken er hard aan om het beter te maken”, aldus Dukhon. “In de Windows Developer Preview-versie kun je de flexibele groepgroottes, het loskoppelen van tegels en het herschalen van tegels al uitproberen. In de bèta zul je aanpassingen kunnen maken gebaseerd op deze commentaren.”

Nog een andere gebruiker beweert dat het nieuwe startscherm gewoon niet zo efficiënt aanvoelt als het traditionele startmenu. Ook hier verdedigt Dukhon zich met data en berekeningen. Maar op lange termijn is dit ook een punt waar Microsoft aan moet werken.

“Dankzij jullie antwoorden gaan we een snellere toegang bieden naar het Alle Programma’s-scherm. We maken een snelkoppeling wanneer je op de desktop op Zoeken klikt”, zegt Dukhon. “Dit verwijdert een overbodige stap in het proces, waardoor het in Windows 8 alleen maar efficiënter wordt om een applicatie vanaf de desktop te starten. Ook passen we de rijhoogte van de tegels aan, zodat je er meer kunt zien op grote schermen.”

Werk in uitvoering
Ten slotte herinnert Dukhon iedereen eraan dat hun commentaren gebaseerd zijn op de huidige Developer Preview. Dat is een werk in uitvoering is. Er moet nog veel gebeuren om de gebruikersinterface af te ronden. Maar Microsoft lanceerde de Developer Preview natuurlijk wel deels om commentaren van gebruikers te krijgen.

“We deden het om de dialoog te bevorderen, en we willen dat mensen begrijpen dat dit niet de definitieve versie is”, sluit Dukhon af.