De Europese Unie gaat internetwinkels verbieden opties standaard aan te vinken. Dat staat in een net goedgekeurde wetgeving. Tijdens een vergadering van de EU-ministers in Luxemburg werden enkele nieuwe regels goedgekeurd, gericht op het versterken van de rechten van de consument. Dat wil vooral zeggen dat internethandelaars de totale kosten van een product moeten aangeven […]

De Europese Unie gaat internetwinkels verbieden opties standaard aan te vinken. Dat staat in een net goedgekeurde wetgeving.

Tijdens een vergadering van de EU-ministers in Luxemburg werden enkele nieuwe regels goedgekeurd, gericht op het versterken van de rechten van de consument. Dat wil vooral zeggen dat internethandelaars de totale kosten van een product moeten aangeven en dat klanten actief moeten kunnen kiezen voor extra’s.

EU-landen krijgen twee jaar om de nieuwe regels nationaal van kracht te laten gaan.

Afkoelperiode
Tijdens de aankondiging van de nieuwe wetgeving besprak de Europese Commissie het kopen van vliegtuigtickets, waarbij de consument actief extra’s zoals verzekering moet uitvinken als hij dat niet wil. Dankzij de nieuwe wetgeving worden die standaard aangevinkte opties verbannen in de Europese Unie.

Consumenten worden ook vrijgesteld van kosten waarover ze niet duidelijk worden geïnformeerd voor ze hun bestelling plaatsen, en ze krijgen een afkoelperiode van veertien dagen waarin ze kunnen afzien van hun aankoop. De huidige periode in de EU is zeven dagen.

Handelaars mogen bovendien geen winst maken op de kosten voor het gebruik van een betaalkaart. Bedrijven met een telefonische reserveringsdienst mogen klanten wel de basistelefoniekosten aanrekenen.

De belangrijkste veranderingen in de wetgeving op een rij:

  • Consumenten moeten expliciet bevestigen dat ze begrijpen dat ze een prijs moeten betalen
  • Handelaars moeten de totale prijs van hun product aangeven
  • Bijkomende opties mogen niet standaard worden toegevoegd
  • Consumenten hebben veertien dagen om af te zien van een aankoop buiten een fysieke winkel, bijvoorbeeld op het internet of aan hun deur
  • De EU komt met een optioneel herroepingsformulier dat consumenten kunnen gebruiken
  • Handelaars moeten hun klanten binnen veertien dagen terugbetalen
  • Informatie over digitale producten zoals softwarecompatibiliteit moet duidelijker worden weergegeven
  • Er komt een eenduidige Europese regelset voor langeafstandscontracten en contracten die buiten de verkoopruimte zijn gesloten.