Miljoenen torrentgebruikers kunnen opgelucht ademhalen. Een aanklacht in verband met patentenschending wordt ingetrokken. De zaak tegen het bedrijf BitTorrent, de makers van uTorrent en de bittorrentsoftware, wordt dus beëindigd. Tranz-Send Broadcasting Network sloot de zaak vrijwillig af, nadat het BitTorrent eerder had beschuldigd van patentenschending. In juni diende het bedrijf een aanklacht in tegen BitTorrent, […]

Advertentie

Miljoenen torrentgebruikers kunnen opgelucht ademhalen. Een aanklacht in verband met patentenschending wordt ingetrokken.

De zaak tegen het bedrijf BitTorrent, de makers van uTorrent en de bittorrentsoftware, wordt dus beëindigd. Tranz-Send Broadcasting Network sloot de zaak vrijwillig af, nadat het BitTorrent eerder had beschuldigd van patentenschending.

In juni diende het bedrijf een aanklacht in tegen BitTorrent, waarin het de bekende bestandendeler ervan beschuldigde een patent te schenden dat Tranz-Send in april 1999 al indiende. Het Californische Tranz-Send beweerde dat het ernstige verliezen boekte en eiste een compensatie.

Het originele patent heet "mediadistributie met adaptieve transmissieprotocols". Het beschrijft een systeem waarmee je bestanden kunt delen en dat bestaat uit een database, overdrachtsoftware en een distributieserver.

100 miljoen leden in gevaar
Een leek zou denken dat het patent niet over de bittorrenttechnologie gaat, maar de zaak kon een zeer dramatische impact hebben op de bittorrentgemeenschap. Meer dan honderd miljoen mensen gebruiken uTorrent elke maand; de helft van alle actieve gebruikers in de VS en Europa. Gelukkig voor hen kwam het niet zo ver.

Vorige week tekende een rechter een gezamenlijke ontwerpresolutie om de zaak te sluiten met vooroordeel. Dat wil zeggen dat de zaak gesloten is en dat deze in de toekomst niet heropend kan worden. Elke partij betaalde wel haar eigen advocaten- en andere kosten. Bijkomende details over de verwerping zijn niet vrijgegeven.

Ook aanklacht tegen Kontiki gedropt
Tranz-Send Broadcasting Network laat ook de zaak tegen het bedrijf Kontiki vallen, dat het beschuldigde van gelijkaardige patentschendingen. Kontiki ontwikkelde een technologie die media kan aanbieden via een een hybride vorm van centrale servers en P2P-transfers.

In tegenstelling tot die van BitTorrent bestaat Kontiki’s gebruikersgroep uit bedrijven die de software kunnen gebruiken om video te streamen en verdelen. Volgens de aanklacht schendt ook die software het eerdergenoemde patent.

Het verwerpen van de zaak is toch een verrassing: gerechtsdocumenten toonden aan dat Tranz-Send verwachtte dat de zaak voor een jury zou komen. BitTorrent en Kontiki verkozen echter een snelle uitspraak en hoopten ook op compensatie voor hun gerechtelijke kosten.

Ondanks alle redenen besloten alle partijen uiteindelijk dat een verwerping van de hele zaak het beste is.

Advertentie