Nieuws

Internetsecurity: zijn we klaar voor de toekomst?

Vijftien jaar geleden, voor er sprake was van iPhones, apps of wifi, beperkte de internetbeveiliging van bedrijven zich veelal tot firewalls en paswoorden voor verschillende applicaties. Ondertussen loopt in de meeste organisaties een heel aantal mensen rond met een smartphone of tablet waarmee ze overal verbinding hebben. Zij willen van eender waar, met eender welk toestel, toegang krijgen tot de applicaties van hun bedrijf.

Deze evolutie is al een tijdje aan de gang, maar de recente ontwikkelingen op het gebied van cloudcomputing en een verhoogde mobiliteit maken dat een nieuwe aanpak van internetsecurity nodig is.

Andy Mulholland, CTO bij Capgemini, ziet een verschuiving van de ‘klassieke’ beveiliging met firewalls die een inside-out-focus heeft en waarbij alles van binnen uit de organisatie gecontroleerd wordt, naar een outside-in-security. De outside-in-aanpak gaat uit van de mogelijkheid om met elk toestel, overal en altijd bepaalde documenten of applicaties te gebruiken.

Cloudcomputing speelt hier een grote rol in met een nagenoeg onbeperkte opslagcapaciteit en de onmiddellijke beschikbaarheid van diensten of data. Gecombineerd met de verhoogde mobiliteit creëert dit een nieuw speelveld dat een radicaal andere manier van werken eist. 

Een van de grootste uitdagingen die deze nieuwe wereld met zich meebrengt is het beveiligen van de connectie die klanten en werknemers maken met de interne infrastructuur van het bedrijf vanaf hun persoonlijke toestellen. De inbraak op het Sony-netwerk is hier een goed voorbeeld van: gameplatformen zijn meer dan consoles geworden, het zijn multimedia-pc’s die net zo goed een deel van het netwerk van Sony uitmaken als de laptops van werknemers. De beveiligingsrisico’s zijn dus exponentieel gegroeid.

Door zo veel mogelijk spelers samen aan een aantal standaarden te laten werken, proberen organisaties zoals de Cloud Security Alliance (CSA) gezamenlijk het hoofd te bieden aan deze uitdaging. De huidige verdeeldheid over een standaard voor bijvoorbeeld 4G toont aan dat het niet eenvoudig is een consensus te bereiken tussen enkele landen, laat staan de hele wereld.

De manier van werken van veel organisaties wordt hier natuurlijk ook door beïnvloed. Als je overal met elk bedrijf in contact kan staan, kan je ook overal en altijd zaken doen met klanten of leveranciers. De verwachting is dan ook dat de markt voor internetbeveiliging van 4 miljard dollar vandaag tot 6 miljard dollar in 2016 zal groeien.

Net als Andy Mulholland stel ik me de vraag of de markt deze (r)evolutie zal kunnen blijven bijbenen. Nu er meer mensen dan ooit tevoren online zijn, is internetbeveiliging de grootste uitdaging die de IT-wereld tegemoet gaat in de komende jaren. Hackerssyndicaat Anonymous beloofde al om op 5 november Facebook neer te halen. Die dag wordt allicht een belangrijke test om te zien hoever we staan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business