Nieuws

Overheid opent portaal rond open data

De overheid zit op een massa interessante databanken met openbare informatie. Ontwikkelaars die deze open data willen gebruiken, kunnen voortaan terecht op data.gov.be.

De site richt zich op de zogenaamde open data. Dat is een verzamelterm voor openbaar beschikbare informatie. Ontwikkelaars kunnen met die informatie apps maken, of mash-ups. Bijvoorbeeld een kaart waarop de scholen in de buurt van treinstations worden weergegeven. De ontwikkelaar heeft dan een databank met treinstations gecombineerd met een databank van scholen en heeft de resultaten op een kaart gezet.

Een ander voorbeeld is de City Checker. Je kan een adres ingeven en je krijgt een overzicht van een aantal factoren die de levenskwaliteit bepalen: luchtkwaliteit, beschikbaarheid van openbaar vervoer en de woningprijzen.

Open data hebben het voordeel dat overheidsgegevens vrij beschikbaar zijn. Iedereen met voldoende ontwikkeltalent kan dan een toepassing schrijven die deze gegevens combineert met andere gegevens en ze bevattelijk presenteert. Overheidsinformatie zou zo makkelijker tot bij de burger geraken.

Andere databanken
Data.gov.be zal niet alleen de klassieke overheidsstatistieken bevatten, maar ook allerhande meetgegevens, technische lijsten en openbare databases zoals van de Kruispuntbank Sociale Zekerheid en van Onroerend Erfgoed in Vlaanderen.

Vandaag geeft de site een overzicht van zo"n zestig datasets. Het is de bedoeling dat dat aantal in de toekomst fors uitgebreid zal worden. De site wordt beheerd door Fedict, de Federale Overheidsdienst ICT, en is beschikbaar in de drie landstalen en het Engels.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business