Landen die hun internetsnelheid verdubbelen, vergroten daarmee hun economie. Dat zegt Ericsson op basis van een studie. De netwerkspecialist voerde een studie uit in 33 landen van de OESO, samen met consultingbureau Arthur D. Little en de Zweedse Chalmers University of Technology. Ook het Belgische en Nederlandse breedbandnetwerk werd daarbij bestudeerd. De vaststelling is dat […]

Advertentie

Landen die hun internetsnelheid verdubbelen, vergroten daarmee hun economie. Dat zegt Ericsson op basis van een studie.

De netwerkspecialist voerde een studie uit in 33 landen van de OESO, samen met consultingbureau Arthur D. Little en de Zweedse Chalmers University of Technology. Ook het Belgische en Nederlandse breedbandnetwerk werd daarbij bestudeerd.

De vaststelling is dat een verdubbeling van de internetsnelheid zorgt voor een stijging in het bruto nationaal product (BNP) van 0,3 procent. Ook de beschikbaarheid van breedbandinternet speelt een rol. Voor elke tien procent toename in breedbanddichtheid, het aantal mensen dat snel internet heeft, stijgt het BNP met 1 procent.

De 0,3 procent stijging bestaat zowel uit directe als indirecte gevolgen van sneller internet op lange en middellange termijn. De voornaamste factor is dat er door een betere infrastructuur nieuwe diensten en bedrijven kunnen ontstaan.

In principe kan de snelheidsfactor een nog grotere impact hebben. Mocht een land plots van een gemiddelde snelheid van 4 Mbps naar 8 Mbps gaan, dan wint het 0,3 procent BNP. Maar verdubbelt dat vervolgens van 8 naar 16 Mbps dan komt daar nog eens 0,3 procent bij.

De studie moet overheden erop wijzen dat een goede netwerkinfrastructuur op korte en lange termijn zijn vruchten afwerpt op economisch vlak. Al voert Ericsson dergelijke studies uiteraard niet belangeloos uit. Het bedrijf levert al decennia netwerkapparatuur voor vaste en mobiele netwerken.

Advertentie