Beveiligingsbedrijf Symantec schrijft de nieuwe virusscanner van Windows 8 al af voordat het besturingssysteem op de markt is. "Het wordt een beetje veiliger, maar het is niet voldoende." Op de Build-conferentie liet Microsoft vorige week voor het eerst Windows 8 zien. Daarbij werd het ingebouwde Windows-antivirus getoond dat standaard zal worden meegeleverd. Tot nog toe […]

Advertentie

Beveiligingsbedrijf Symantec schrijft de nieuwe virusscanner van Windows 8 al af voordat het besturingssysteem op de markt is. "Het wordt een beetje veiliger, maar het is niet voldoende."

Op de Build-conferentie liet Microsoft vorige week voor het eerst Windows 8 zien. Daarbij werd het ingebouwde Windows-antivirus getoond dat standaard zal worden meegeleverd. Tot nog toe bood het bedrijf uit Redmond zijn gratis antivirus Microsoft Security Essentials aan als aparte download via zijn updatekanaal.

"Niet genoeg om aanvallen tegen te houden"
Symantec, maker van Norton Security, vindt dat Microsoft het recht heeft om zijn besturingssysteem beter te beveiligen. “Maar dat doet het al meer dan twintig jaar”, zegt Norton-productontwikkelaar Homayoun Sarkechik. “Het maakt hun systeem weer een stukje veiliger, maar het is niet voldoende”, aldus Sarkechik.

Volgens Symantec ligt de dreiging van cybercriminaliteit steeds meer op het web en is een bestandsscanner die Microsoft in Windows 8 zal aanbieden niet afdoende om alle aanvallen tegen te houden. Toch zal Microsoft meer bieden dan alleen een virusscanner. Naast de al aanwezige firewall is er spywarebescherming, phishingbescherming in Internet Explorer en ouderlijke controle via Windows Live Essentials. Vanaf Windows 8 zal daar ook een bescherming bijkomen tegen besmette USB-sticks die via een achterdeur een pc willen besmetten.

“Ik denk niet dat Windows met ingebouwd antivirus een negatieve impact op onze business zal hebben”, zegt Sarkechik. “De gebruiker moet het recht houden om te kiezen, en we zijn innovatief genoeg om hem volledige bescherming te bieden.”

Nieuwe abonnementsformule
Voor zijn Norton-producten werkt Symantec daarom aan een nieuwe abonnementsformule, Norton One. Die mikt op de bescherming van alle apparaten met internetverbinding in de huiskamer, voor een vaste prijs.

Een van de onderdelen is enkele maanden geleden al openbaar gemaakt: Norton DNS, een alternatieve DNS-server die via de router automatisch malwaresites wegfiltert. In november zal Symantec daarnaast de officiële versie presenteren van Norton Mobile, zijn beveiliging voor tablets en smartphones.

Het besluit om antivirus vast in te bouwen bij Windows 8 kan desastreuze gevolgen hebben voor de beveiligingsindustrie. Al geeft Microsoft aan dat de nieuwe vaste bescherming automatisch wordt uitgeschakeld wanneer externe securitysoftware wordt geïnstalleerd. Symantec Norton wil niet zeggen of het aanstuurt op een antitrustaanklacht tegen het Amerikaanse softwarebedrijf.