Een Canadees bedrijf introduceert een besturingssysteem dat volledig geschreven is in HTML 5, Carbyn. Je hoeft niets te installeren: je surft naar Carbyn, logt in en je kunt aan de slag. Het besturingssysteem gaat verder dan een app, verder dan een webwinkel. De oprichters omschrijven hun geesteskind als een besturingssysteem dat zich concentreert op apps. […]

Advertentie

Een Canadees bedrijf introduceert een besturingssysteem dat volledig geschreven is in HTML 5, Carbyn. Je hoeft niets te installeren: je surft naar Carbyn, logt in en je kunt aan de slag.

Het besturingssysteem gaat verder dan een app, verder dan een webwinkel. De oprichters omschrijven hun geesteskind als een besturingssysteem dat zich concentreert op apps. “Dat wil zeggen dat je het op elk internettoestel kunt oproepen”, vertellen de oprichters Jaafer Haidar en Jason Miller. “Dat wil ook zeggen dat je de goedkoopste tabletcomputer kunt kopen en dat je toch de wereld onder je vingertoppen hebt, dankzij de browser.”

Haidar en Miller toonden hun creatie op de Techcrunch Disrupt-conferentie van vorige week in San Francisco. Tijdens hun demonstratie gebruikten ze een Apple iPad en een BlackBerry Playbook. Smartphonefunctionaliteit is toekomstmuziek, maar gelukkig wel muziek voor de nabije toekomst.

Alle apps op één plek
Danzij Carbyn kunnen gebruikers al hun apps bereiken op één centrale plek, op alle toestellen. Of het nu een iPad is of een BlackBerry Playbook, een Androidtoestel of iets anders. Volgens Haidar wil Carbyn vooral een distributieplatform aanbieden voor bedrijven die HTML 5-applicaties ontwikkelen.

Wat applicaties betreft kun je elke gewenste app vastpinnen op het hoofdscherm; je krijgt ook een vertrouwd scherm met beschikbare applicaties te zien. Bestaande HTML 5-applicaties zijn gemakkelijk over te hevelen naar Carbyn. In minder dan een half uur zelfs, volgens de twee. Gespecialiseerde applicaties kun je gemakkelijk zelf maken met behulp van een SDK.

Carbyn kan bovendien gemakkelijk multitasken en het ondersteunt app-to-app-communicatie. Met andere woorden: applicaties kunnen met elkaar praten. “We gebruiken een onderliggende bestandssysteemlaag die gebruikt wordt voor berichten”, zegt Haidar. “Een telefoonapplicatie zoals Skype kan de muziekapplicatie bijvoorbeeld melden dat ze een inkomend gesprek ontvangt en dat de muziek dus moet stoppen.”

Drie doelen
De beide oprichters benadrukken dat ontwikkelaars hun HTML 5-applicaties erg gemakkelijk naar Carbyn kunnen brengen. Dat is trouwens een van de drie doelen die ze willen bereiken op Disrupt. De groei van Carbyn zal voor een groot deel afhangen van ontwikkelaars die applicaties op maat willen maken.

Het tweede doel is naambekendheid. “Je hoeft niets te installeren; surf gewoon naar de website”, zegt Haidar. Geld is het laatste doel: volgens Haidar pompt het team nu vooral zelf geld in het bedrijf. Carbyn is dus volop op zoek naar investeerders.