Met Creative Suite 5.5 maakt Adobe vooral een inhaalslag op het mobiele web. Met nieuwe creatietools voor mobiele apps, krachtigere epub-creatie en ondersteuning voor HTML 5. We kijken wat nauwkeuriger naar de subsuite Web Premium CS 5.5, waar de meeste nieuwe functies te vinden zijn. Wie verwacht dat Adobe met CS 5.5 een geheel nieuwe […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Met Creative Suite 5.5 maakt Adobe vooral een inhaalslag op het mobiele web. Met nieuwe creatietools voor mobiele apps, krachtigere epub-creatie en ondersteuning voor HTML 5. We kijken wat nauwkeuriger naar de subsuite Web Premium CS 5.5, waar de meeste nieuwe functies te vinden zijn.

Wie verwacht dat Adobe met CS 5.5 een geheel nieuwe suite presenteert, komt bedrogen uit. Traditioneel populaire applicaties als Photoshop en Illustrator blijven namelijk grotendeels hetzelfde. Het grafische bedrijf maakt echter twee veranderingen die van groot belang kunnen zijn voor de toekomst.

Abonnementen
Allereerst introduceert het een abonnementsmodel, zodat het niet langer noodzakelijk is om een enorme investering te doen in de aanschaf van de hele suite. Adobe wil met 5.5 ook een nieuwe trend inzetten, waarbij het elk opvolgend jaar afwisselend een nieuwe versie en een ‘punt 5’-update uitbrengt met functies die waren blijven liggen bij de vorige lancering.

De populariteit van mobiele apparaten als smartphones en tablets staat centraal in deze update. Websitebouwer DreamWeaver CS 5.5 krijgt een verbeterd multivenster previewpaneel, zodat webmasters op een scherm sneller kunnen controleren hoe hun site er op de desktop, tablet of smartphone uit zal zien.

Ondersteuning voor HTML 5 staat centraal en het is makkelijker geworden om CSS3-code aan te passen. Adobe voegt daarnaast ondersteuning toe voor het jQuery Mobile, een Javascript-framework dat specifiek geschikt is voor aanraakgevoelige schermen.

Belangrijk is ook de toevoeging van PhoneGap, een openbrongereedschapskist die ontwikkelaars van mobiele applicaties moet helpen om snel native applicaties te bouwen voor verschillende mobiele platforms tegelijk.

Instabiliteit
Het probleem met beide tools is vooralsnog hun instabiliteit: beide tools zijn nog niet voorbij de 1.0-release geraakt. Ook is het jammer dat Dreamweaver nog steeds geen externe links kan controleren, waardoor je gedwongen bent een online-linkchecker te gebruiken.

Ook Flash CS5.5 heeft belangrijk gereedschap aan boord die de designstandaard een voorsprong moet geven in het mobiele tijdperk. Het schalen van gemaakte Flash-applicaties is makkelijker gemaakt, waardoor je beter in staat bent om apps of spelletjes te maken voor het groeiende aantal schermformaten voor bijvoorbeeld Android Honeycomb of het aanstaande Android Ice Cream Sandwich.

Ook zijn enkele tientallen nieuwe voorgebakken codesnippets toegevoegd, stukjes Actionscript-code die handelingen als swipen en klikken toevoegen aan een mobiele applicatie, zodat je ze zelf niet meer hoeft te schrijven. Ook niet onbelangrijk: Flash CS 5.5 heeft een autosave-functie gekregen, al werd het hoog tijd dat Adobe deze functionaliteit eens toevoegde.

Omdat Apple Flash en AIR nog steeds niet toelaat, moet Adobe vooralsnog allerlei bokkensprongen maken om native applicaties te kunnen afleveren voor iPhone en iPad. De ontwerptools van Creative Suite moeten daarom de weg vrijmaken voor hybride HTML 5-apps, waarbij een deel van de code is geschreven in HTML, CSS en Javascript, zodat ontwikkelaars die telkens kunnen hergebruiken voor elk nieuw mobiel platform.

Hoe veelbelovend de vernieuwingen in Web Premium CS 5.5 ook zijn: buiten ambitieuze mobiele ontwikkelaars zijn er weinig mensen die interesse zullen hebben in een dure upgrade. Het abonnementsmodel is een mooie oplossing, maar we vinden het weinig loyaal richting bestaande gebruikers van Creative Suite 5 dat zij geen gratis update krijgen naar versie 5.5.

Adobe Creative Suite 5.5 Web Premium
Prijs BE: 2.176,79 euro (119,69 euro/maand) (september 2011)
Prijs NL: 2.140,81 euro (117,81 euro/maand) (september 2011)

PRO: verbeterd multivenster previewpaneel Dreamweaver; codesnippets voor automatisering appontwikkeling; HTML 5-ondersteuning; abonnementsmodel.
CONTRA: jQuery Mobile/Phonegap nog instabiel; geen gratis update CS5-gebruikers; nauwelijks verbeteringen vlaggenschip Photoshop CS5.