Nieuws

Groupon gaat dan toch naar de beurs

Kortingsbonnensite Groupon zal dan toch eind oktober, begin november naar de beurs gaan. Eerder deze maand werd dat nog uitgesteld.

De website had zijn roadshow afgezegd, het deel van het proces waarin het bedrijf de straten doorkruist om interesse voor zijn aandelen te wekken. Dat zou normaal gezien deze week plaatsvinden. Het uitstel deed vermoeden dat de beursintroductie werd uitgesteld, zo niet afgezegd.

Gelekte e-mail
Maar mensen die op de hoogte waren, vertellen nu aan The New York Times dat het bonnenbedrijf eind oktober of begin november publiek wil gaan. De vertragingen zijn te wijten aan problemen met de Securities and Exchange Commission, en deels aan de vluchtige markt. Een woordvoerder van Groupon vertelt The Register echter dat hij geen commentaar kan geven op de beursintroductie.

Het potentiële struikelblok met de SEC was een gelekte e-mail van Grouponleider Andew Mason naar zijn medewerkers. Die werd verstuurd tijdens de zogenaamde stille periode, de fase waarin een bedrijf niets mag zeggen wat de prijs van zijn aandelen kan beïnvloeden.

Mason deed wat wel, en net in een e-mail waarin hij tekeerging tegen critici die Groupons financiële cijfers in twijfel trekken. Vooral het Adjusted Consolidated Segment Operation Income (ASCOI) werd op de korrel genomen.

Die ASCOI geeft inkomsten weer voordat de marketing- en acquisitiekosten eraf worden getrokken. Enkele experts suggereerden dat, aangezien Groupon een berg geld spendeert aan marketing, de cijfers een manier waren om een falend zakenmodel te verdoezelen.

Mason was het daar duidelijk niet mee eens in zijn e-mail en zei veel over hoe goed het bedrijf het doet. Bijna exact wat je niet hoort te doen tijdens een stille periode.

Herziening publiceren
De SEC kan de beursintroductie echter gewoon laten doorgaan, als Groupon een herziening aan zijn prospectus toevoegt waarin de details van de e-mail en de bijhorende cijfers staan.

In de zogeheten vluchtige markten – onzekere markten die doorgaans enkel in elkaar storten – zijn dit jaar al veel beursintroductiedata uitgesteld of geannuleerd. Bedrijven willen nu eenmaal niet publiek gaan in een onzekere atmosfeer.

Hoe dan ook: Mason beslist misschien dat een uitgestelde primaire emissie even erg is als een slecht economisch klimaat, en dat de beursgang gewoon doorgaat. Nadat hij alles heeft uitgepraat met de SEC, natuurlijk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business