Nieuws

Sinofsky beantwoordt vragen Windows 8

Microsoft heeft zijn nieuwe besturingssysteem voorgesteld: Windows 8. Er blijven nog veel vragen open over de technische kant. Technisch Microsofttopman Steven Sinofsky geeft antwoorden op de meest pertinente vragen.

Hoe makkelijk kun je een toepassing voor Windows Phone 7 aanpassen aan Windows 8?
Door de talrijke tools die we beschikbaar stellen, is het mogelijk om snel en eenvoudig met een handvol regels code een app compatibel te maken met zowel Windows 8 als Windows Phone 7. Programma"s als Visual Studio 11 en Expression Blend 5 moeten ervoor zorgen dat de ontwikkelaars simultaan voor beide kunnen ontwikkelen, zonder enige toegevingen.

Nu er een applicatiewinkel is in Windows 8, leeft de vrees dat jullie je eigen producten steeds op de voorgrond zullen zetten. Bovendien biedt de App-tool je veel informatie over de verkoopdata en hoe goed een app het doet. Gaat dit de ontwikkelaars niet afschrikken?
Ik geloof niet dat Microsoft ooit zo "evil" is geweest, maar we garanderen dat alle informatie in de winkel heel duidelijk voorzien is van een gebruikersovereenkomst. We weten natuurlijk welke apps steeds crashen, welke populair zijn, maar die gaan we niet daarom specifiek promoten of neersabelen. We zijn ontzettend benieuwd welke apps er allemaal worden ontwikkeld, en we willen niemand in de wielen rijden door andere apps een voorkeur te geven.

[related_article id=”161452″]

Er is geen demo van de compatibiliteit van oude software op Windows 8 getoond. En hoe gaan jullie dit aanpakken met de nieuwe ARM-architectuur?
Alle programma"s die onder Windows 7 werken, werken ook perfect op Windows 8 in de desktopomgeving. De Metro-apps worden specifiek ontwikkeld voor Windows 8, en openen daarom ook automatisch in de Metro-interface. Dit gebeurt allemaal automatisch, je hoeft als gebruiker niet kiezen in welke omgeving je een app opent.

Op het vlak van ARM zijn er verschillende mogelijkheden. Alle nieuwe apps die worden ontwikkeld in HTML 5, Javascript of C# werken sowieso probleemloos op ARM. Afhankelijk van elk toestel heeft het bepaalde voordelen. Zo kan een computer met twee sterke grafische kaarten stevige tesselation-resultaten boeken, en ARM heeft ook zo zijn eigen dingen. Daarnaast is er natuurlijk de gigantische hoeveelheid software die ontwikkeld is voor een x86-omgeving. Die is er gekomen dankzij een goede samenwerking met Intel, en wordt ook niet zomaar naar ARM geport omdat ze geen gebruik maakt van de unieke functies van ARM.

Kun je Windows 8 wel volledig beleven als je geen touchscreen hebt?
Je kunt Windows 8 prima gebruiken met een muis en toetsenbord. Het gebruik is zeker even intuïtief, en alles wat je kunt doen in Windows 8, lukt perfect zonder aanraakscherm. Pinchzoom en andere typische aanraakbewegingen kun je ook met de muis uitvoeren. Er wordt wel verwacht dat in de toekomst meer en meer fabrikanten een touchscreen gaan toevoegen aan laptops en desktops om de ervaring nog beter te maken. Elke machine waarop Windows 7 werkt, kan probleemloos Windows 8 draaien, of het nu een aanraakscherm heeft of niet.

Zullen er desktopapplicaties zijn die ARM ondersteunen?
Elke ARM ondersteunende applicatie zal haar opwachting maken in de applicatiewinkel en zal altijd werken met de Metro-interface. ARM-toepassingen zullen nooit lanceren in de desktopomgeving. Op CES begin dit jaar hebben we enkele demo"s getoond van applicaties, maar dat ging vooral om wat de technologie allemaal aankan. Het is wel zo dat tegen de release van Windows 8, de mogelijkheden van ARM en de compatibiliteit met x86-software helemaal zijn uitgeklaard, zodat de consument de juiste beslissing kan nemen.

Wanneer zullen toepassingen voor touchscreens de normale desktoptoepassingen verdringen?
De muis heeft nog altijd een hogere precisie vergeleken met een vinger. Net zoals een chirurg verschillende messen heeft voor allerlei situaties, is dat ook hier het geval met Windows 8. Schermen krijgen steeds hogere resoluties, en net in die situatie is het belangrijk dat je met een muis werkt. Qua scherpte kan het al tellen: een vinger is precies tot 40 dots per inch, waar een muis bijvoorbeeld 1.200 dots/inch is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business