De beheerder van de Europese domeinnamen Eurid geeft zo´n negenduizend .eu-adressen vrij. Een vrouw had deze domeinen geregistreerd om ze met winst door te verkopen. Eurid is de in België gevestigde organisatie die toeziet op de verdeling en het beheer van webadressen die eindigen op de .eu-extensie. Die domeinnaam trok bij de lancering heel wat […]

Advertentie

De beheerder van de Europese domeinnamen Eurid geeft zo´n negenduizend .eu-adressen vrij. Een vrouw had deze domeinen geregistreerd om ze met winst door te verkopen.

Eurid is de in België gevestigde organisatie die toeziet op de verdeling en het beheer van webadressen die eindigen op de .eu-extensie. Die domeinnaam trok bij de lancering heel wat opportunisten aan die zo veel mogelijk adressen wilden registreren om ze naderhand voor veel geld te kunnen verkopen. De regels van Eurid laten dat weliswaar niet toe, maar in de praktijk is dat niet altijd gemakkelijk te controleren.

In 2006 stelde Eurid vast dat één persoon, een zekere mevrouw Zheng, bijna negenduizend adressen had geregistreerd. Dat leidde tot een juridische procedure, waarbij Eurid nu in hoger beroep in het gelijk is gesteld, zo meldt de organisatie zelf.

De duizenden domeinnamen worden nu veertig dagen ´in quarantaine´ geplaatst, waarna ze op 24 en 25 oktober gedurende een periode van 48 uur weer worden vrijgegeven voor registratie. Wie eerst komt, eerst maalt. Elke in de EU gevestigde persoon, organisatie en bedrijf kan .eu-domeinnamen laten registreren.

Een overzicht van de ingetrokken domeinnamen vind je hier (pdf).

Advertentie