Nieuws

Mozilla test Firefox voor tablets

Een tabletversie van Firefox stond al langer op Mozilla’s prioriteitenlijstje. En ze spelen het klaar: een eerste versie van de tabletbrowser verscheen onlangs tussen de zogeheten nightly builds.

“De tabletversie van Firefox is functioneel genoeg om er reacties op te krijgen”, zegt ontwikkelaar Luca Rocha in een blogpost. “Hou er wel rekening mee dat dit slechts de eerste stappen zijn. Er zitten nog een hoop ruwe kantjes aan en het ontwerp evolueert voortdurend.”

Het ontwerp van de tabletversie lijkt op het eerste gezicht wat op dat van de smartphoneversie. Tabbladen schuif je in en uit de linkerkant van het scherm; andere opties komen dan weer uit de rechterkant van het scherm tevoorschijn. Dankzij het grotere scherm van een tablet is er nu echter ook plaats voor navigatieknoppen, een adresbalk en knoppen die een pagina kunnen herladen of ze toevoegen aan je favorieten.

[related_article id=”158662″]

Mozilla concentreert zich meer en meer op de tabletmarkt. En meer specifiek: tablets die de Honeycombversie van Googles mobiele OS draaien.

Open web
Het bedrijf rekent op Android om zijn "openwebmissie" relevant te houden in de mobiele wereld. Twee eerdere besturingssystemen, Maemo (nu MeeGo) en Windows Mobile 6.5, hebben hun weg naar de vergetelheid gevonden.

Windows Phone 7 kan Firefox om veiligheidsredenen geen toelating geven om te draaien en Apples iOS, het dominante mobiele besturingssysteem, laat enkel browsers toe die een nieuwe laag bouwen boven op hun eigen Webkit-browsermotor.

Maar er is nog een lange weg te gaan. Een studie van het mobielebrowsergebruik toont aan dat Apples mobiele Safari domineert, met Opera Mini en de Androidbrowser op de tweede en derde plek. Firefox komt niet eens voor in de top vijf. De browsers die het best scoren zijn wel vooraf geïnstalleerd op mobiele telefoons.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business