Mobistar vernieuwt zijn netwerk met zuinigere zendmasten die klaar zijn voor LTE. Intussen zet Base zijn 3G-uitbreiding verder. Operator Mobistar verwacht dat de upgrade binnen twee jaar klaar zal zijn. Het gaat over de 2G-antennes (edge) van Nortel die vervangen worden door exemplaren van het Chinese Huawei. Die vervanging zorgt volgens Mobistar voor minder energieverbruik, […]

Advertentie

Mobistar vernieuwt zijn netwerk met zuinigere zendmasten die klaar zijn voor LTE. Intussen zet Base zijn 3G-uitbreiding verder.

Operator Mobistar verwacht dat de upgrade binnen twee jaar klaar zal zijn. Het gaat over de 2G-antennes (edge) van Nortel die vervangen worden door exemplaren van het Chinese Huawei. Die vervanging zorgt volgens Mobistar voor minder energieverbruik, een betere dekking en het is een voorbereiding op LTE (4G).

Binnenshuis mobiel surfen
Mobistar zegt dat het door de vernieuwing de deep indoor-dekking voor 3G zal verdubbelen. Dat betekent dat de kans groter is dat je binnen een gebouw mobiel kan surfen. Vandaag lukt dat hier en daar ook al, maar in veel gevallen wordt het signaal sterk afgezwakt zodra je ergens binnen bent.

Korte pannes
De investering zal in totaal 36 miljoen euro bedragen. Dit jaar worden er al 497 antennes vervangen. De rest volgt in 2012 en in de eerste helft van 2013. Mobistar sluit wel niet uit dat er daardoor lokaal storingen kunnen optreden, al belooft het dat die nauwelijks twee uur zullen duren. Zo wordt verkeer telkens naar naburige antennes gestuurd. Wie wil kan de werken volgen op een speciaal daarvoor opgezette pagina.

Base verbetert 3G
Intussen werkt Base verder aan zijn 3G-uitbreiding. De operator heeft de boot hiervoor lang afgehouden, maar begon in 2010 met de uitrol ervan. Deze kaart geeft de status voor september weer.

Het 3G-netwerk van Base.

Telecomforum Userbase merkt op dat bestaande regio’s zijn uitgebreid. Al merkt de site ook op dat een aantal grote steden zoals Brugge en Aarlen nog steeds moeten terugvallen op 2G. Base bengelt achteraan met 3G-dekking ten opzichte van Proximus en Mobistar, maar de Belgische dochter van KPN concurreert vooral op prijsvlak. Zo lanceerde het pas nog een abonnement waarmee je voor 15 euro per maand onbeperkt kan surfen.