Nieuws

Windows 8 start op in acht seconden

In een videofilmpje demonstreert een Microsoftmedewerker de opstartprocedure van Windows 8. In amper acht seconden is de computer klaar voor gebruik.

De computer die Microsoft toont, start zonder batterij, dus er komen geen trucjes zoals sluimerstand aan te pas. In acht seconden na het opzetten is de Metro-interface te zien, de nieuwe grafische schil van Windows. (Voor meer informatie over Metro kan je het filmpje onder aan dit artikel bekijken)

Misschien eerst een woordje uitleg over die Metro. Het ziet er een beetje uit als een uit de kluiten gewassen smartphone-interface. Maar dat wordt wel degelijk de standaard grafische schil van Windows 8. Er is ook een meer klassieke pc-interface, maar die wordt pas gestart als de gebruiker er expliciet naar vraagt.

[related_article id=”161452″]

Microsoft heeft ontdekt dat veel mensen hun pc helemaal uit zetten. Dat mag niet verwonderen, want vaak werkt zowel de slaap- als sluimerstand niet probleemloos met Windows. Als een wispelturige driver opspeelt, loopt het heropstarten van de pc vaak mis.

Beetje slaapstand
In feite is de versnelde opstartprocedure in Windows 8 te danken aan een hybride afsluitprocedure. Bij het afsluiten slaat de computer zijn status op de harde schijf op. De kernelsessie wordt dan de volgende keer weer gewoon van de harde schijf gehaald en gewoon voortgezet. De status van programma’s wordt niet mee geladen. Omdat alleen de kernel geladen moet worden van de harde schijf, wordt het proces ook een stuk sneller dan de slaapstand.

Bovendien maakt de opstartprocedure optimaal gebruik van processors met meerdere kernen.

Metro
De toekomstige gebruikersinterface van Windows 8 betekent een radicale breuk met het verleden. De volgende Windows zal meer lijken op het besturingssysteem van een grote smartphone. Voor sommige taken blijft de oude interface beschikbaar. Maar bekijk vooral onderstaand filmpje om een juist idee te krijgen over Metro UI.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business