Microsoft heeft twee overeenkomsten gesloten met Acer en Viewsonic voor apparaten op Android en Chrome OS. De deal beschermt hen tegen rechtszaken van Microsoft. Het klinkt enigzins vreemd, Microsoft dat afspraken maakt met hardwaremakers voor mogelijke patentschending in producten die eigenlijk afkomstig zijn van Google. Maar de redenering is relatief eenvoudig. Royalty"s Microsoft zegt al […]

Advertentie

Microsoft heeft twee overeenkomsten gesloten met Acer en Viewsonic voor apparaten op Android en Chrome OS. De deal beschermt hen tegen rechtszaken van Microsoft.

Het klinkt enigzins vreemd, Microsoft dat afspraken maakt met hardwaremakers voor mogelijke patentschending in producten die eigenlijk afkomstig zijn van Google. Maar de redenering is relatief eenvoudig.

Royalty"s
Microsoft zegt al enige tijd dat Android en Chrome OS patenten van Microsoft schenden. Maar in plaats van Google zelf aan te klagen, spreekt het bedrijf de hardwaremakers aan die de producten gebruiken. Zij kunnen dus kiezen tussen het betalen van royalty"s (bijvoorbeeld per verkocht toestel) of het risico op een dure rechtszaak met mogelijk zwaardere gevolgen. Zo heeft Apple recent de verkoop van een tablet van Samsung in Duitsland laten verbieden.

De overeenkomst met Acer bevat volgens een persbericht van Microsoft een “brede dekking onder Microsofts patentportfolio voor Acers tablets en smartphones die op Android draaien.”

Ook de afspraak met ViewSonic omvat tablets en telefoons op beide systemen. Financiële details worden niet gegeven, behalve dan dat Microsoft royalty"s zal krijgen van Viewsonic. Of Acer ook betaalt is niet bekend, het kan in dit geval even goed zijn dat er een andere regeling wordt getroffen.

Geen uitzondering
De twee deals zijn geen uitzondering. Microsoft heeft ook al andere hardwarefabrikanten overtuigd om afspraken rond patentbescherming te sluiten. Zelfs HTC, naast Androidfabrikant een populaire Windows Phone-maker, heeft sinds vorig jaar een deal gesloten.

Advertentie