Van gps-lenzen tot aanpasbaar behangpapier, van slimme pillen tot afgedrukte harten: als je wetenschappers vraagt hoe onze toekomst eruitziet, krijg je niet alleen wetenschappelijk verantwoorde, maar ook bijzonder spectaculaire antwoorden. Op Premier Business Leadership Series, de conferentie van softwarebedrijf SAS Institute voor bedrijfsleiders en beslissingnemers, kregen de aanwezigen een vooruitblik op de wetenschap van de […]

Van gps-lenzen tot aanpasbaar behangpapier, van slimme pillen tot afgedrukte harten: als je wetenschappers vraagt hoe onze toekomst eruitziet, krijg je niet alleen wetenschappelijk verantwoorde, maar ook bijzonder spectaculaire antwoorden.

Op Premier Business Leadership Series, de conferentie van softwarebedrijf SAS Institute voor bedrijfsleiders en beslissingnemers, kregen de aanwezigen een vooruitblik op de wetenschap van de toekomst. Michio Kaku, fysicaprofessor aan de universiteit van New York en auteur van enkele non-fictionbestsellers, ging voor zijn nieuwste boek te rade bij driehonderd vooraanstaande wetenschappers.

Hij vroeg hun welke technologische doorbraken zij in de nabije of iets verdere toekomst zeker zien opduiken in onze maatschappij, vaak omdat er al een werkend prototype van deze technologie bestaat. De interessantste antwoorden vind je niet alleen in zijn boek, maar ook samengevat in dit artikel.

1. De internetbril
Wie Terminator gezien heeft, weet exact wat hij zich bij de internetbril moet voorstellen: de bril toont de realiteit, en verschaft tegelijk extra info over wat de drager ziet.

Die extra info kan de prijs van een product zijn (en tegelijk van dezelfde of vergelijkbare producten in naburige winkels, zodat je steeds de best geïnformeerde aankoop kan doen), of gps-instructies, of historische informatie en zelfs reconstructies van het monument waar je voor staat.

Of wat dacht je van gezichtsherkenning en de projectie van een korte biografie van de persoon die je voor je hebt? De wetenschappers gaan nog een stap verder: na de bril volgt ook de contactlens, waarop je eveneens alle informatie geprojecteerd kan krijgen, en zelfs een film bekijken als je dat wil.

Je wilt letterlijk de film van je leven voor je ogen zien passeren? Geen probleem. En in 3D, dat spreekt voor zich.

2. Schermen, overal waar je kijkt
Als de internetbril niet volstaat, kun je informatie zowat overal geprojecteerd zien: op uitrolbare schermen in je smartphone, op schermen in de muur die dienst doen als behangpapier, maar dan met ingebouwde chip, zodat het scherm niet alleen een nieuw bloemmotief vertoont, maar ook optreedt als je secretaresse (met een volledig up-to-date agenda), je dokter (op basis van de info die de chip in je lichaam doorseint) of zelfs als je relatiebureau (als je je eenzaam voelt en op zoek bent naar andere eenzamen in je buurt).

Ook op kantoor leidt dit tot eenvoudige en duidelijke projecties waar je maar wil, met informatie die bovendien te manipuleren is. Wie de speelfilm Minority Report heeft gezien, weet exact wat we bedoelen. Tot slot zijn er ook de transparante schermen op je notebook, en de 3D tv-schermen waarvoor je geen gekleurd brilletje meer nodig hebt.

En de schermen met ingebouwde chip voor eenmalig gebruik, die je nadien kan weggooien als een tissue.

3. Geïnjecteerde dokters
Wie The Fantasic Voyage destijds zag, kon alleen maar glimlachen en eventueel weemoedig zuchten bij zo"n toekomstbeeld: mensen die in andermans lichaam worden geïnjecteerd om kwaadaardige cellen te lijf te gaan.

Mensen zullen we voorlopig nog niet kunnen injecteren, maar intelligentie en zelfs camera’s verwerken in een pil die je inslikt, en die vervolgens naar de juiste informatie en beelden op zoek gaan, daar wordt al wel aan gewerkt. Net als aan nanodeeltjes die kankercellen kunnen opsporen en zelfs uitroeien, dat is al gelukt in experimenten in testomgevingen.

Maar ook preventieve geneeskunde ontdekt nieuwe dimensies, met onder meer in het toilet ingebouwde sensoren die potentiële kankercellen detecteren jaren voordat ze schade kunnen aanrichten. “Het zou me niet verbazen als het woord ‘tumor’ uit het woordenboek verdwijnt”, besluit Michio Kaku triomfantelijk.

En die grote MRI-scanners? Die worden zo groot als een gsm en nog veel intelligenter, zodat ze alle mogelijke ziektes haast letterlijk in een handomdraai kunnen ontdekken.

4. De hersenen als nieuwe interface
Wie Avatar heeft gezien, kan zich moeiteloos voorstellen hoe men een machine of object kan beheersen met zijn hersenen. Ook hier wordt echt aan gewerkt: een toestel dat men boven op de hersenen plaatst, de radiogolven van de hersenen interpreteert en vervolgens de juiste opdracht uitvoert.

Dit opent vooral perspectieven voor verlamden bij wie de hersenwerking nog volledig operationeel is. Zij zouden op termijn zelfs robots kunnen laten uitvoeren wat zij willen. Voor Avatar-fans: ook blauwe androïden moeten zeker tot de mogelijkheden behoren.

Een volgende stap is dat de machines ook gedachten kunnen lezen: dat elke gedachte wordt omgezet in een leesbaar MRI-patroon.

5. Een nieuw hart afgedrukt
Binnenkort zou het mogelijk zijn om informatie over al onze genen op een cd of USB-stick te plaatsen, die we dan altijd bij ons dragen, inclusief een volledige medische historiek. Wanneer je dan flauwvalt op straat, kan het medische interventieteam meteen veel gerichter handelen, wat op zich al levens zal redden.

Maar het gaat nog verder. In combinatie met de steeds verder evoluerende stamceltechnologie kan men nieuwe organen kweken wanneer je eigen organen verouderd of aangetast zijn door ziekte. In 2007 werd al een menselijke blaas gekweekt, en men werkt nu al aan het kweken van levers en alvleesklieren.

De volgende stap is dat we een nieuw hart "afdrukken": kweken met de beschikbare cellen die worden ingespoten in een 3D-model dat een exacte kopie is van het hart waaruit de cellen werden getrokken. Dit werd al uitgeprobeerd met een kippenhart, en de cellen begonnen miraculeus hun eigen weg te zoeken, en na een tijd begon het afgedrukte hart voorwaar te kloppen.

Wie een film gezien heeft waarin dit al te zien was, mag het ons laten weten.