Nieuws

Preview van verborgen Hyper-V 3 in Windows 8

Eerst de officiële berichten, Windows Server 8 is de huidige werknaam van Microsofts nieuwe server-OS. In een recente presentatie over de cloudproducten op komst (gericht aan Microsoft-partners) werd een aantal extra product-updates aangekondigd, zoals Virtual Machine Manager 2012, Azure en een nieuwe versie van SQL Server (codename Denali). Heel kort werd een spannende nieuwe feature van Hyper-V 3 getoond: Hyper-V Replica. Spoel in bovenstaande video meteen door naar minuut 37 om de demo te bekijken.

Hyper-V Replica
Hyper-V Replica lijkt een manier te zijn om lokale, draaiende VM"s te kopiëren naar een tweede Hyper-V-server, zelfs tussen datacenters. Dit gebeurt via live snapshots. Bovendien kan er ingesteld worden om bijvoorbeeld om de vier uur een (incrementele) kopie over te zetten, om in geval van problemen een recente back-up te hebben. Of op de andere server op te starten. Volgens officiële berichten zijn er geen limieten op het aantal VM"s.


Andere features
We zouden hier niet over praten als we niet zelf wat hands-on ervaring hadden met een potentieel nieuwe Hyper-V-versie. Een van de laatste gelekte Windows 8-builds is versienummer 7989. Velen denken dat dit een build is voor een desktop, maar een aantal DLL’s die nodig zijn voor de verwachte Windows 8-interface waren niet aanwezig. Wat wél aanwezig is, is een volledig functionele Hyper-V. Alle onderdelen werken perfect en zo krijgen we een zicht van een aantal nieuwe benamingen en mogelijke functies.

Een nieuw (.vhdx) virtueel hardeschijfformaat laat toe om niet enkel tot 16 TB per schijf te voorzien, maar zou bovendien veel resistenter worden tegen mogelijke stroomonderbrekingen.

Verder zou er ook een virtuele fibre channel-adapter mogelijk zijn en kunnen resourcepools gemaakt worden voor opslag.  Het is nu ook mogelijk om bestaande vhdx-bestanden te verplaatsen van de ene locatie naar de andere. Handig om een VM op lokale opslag te verplaatsen naar een Clustered Share Storage-map en zo HA toe te passen.

Net als bij vSphere 5 is het vanaf Hyper-V 3 ook mogelijk om virtuele processors onder te verdelen in virtuele sockets en cores per socket. Bij Hyper-V zijn sockets dan NUMA-nodes. Wat het aantal vCPUs betreft laat de dropdownlist ons toe om VM’s aan te maken tot maar liefst 64 virtuele cores. Dat is zelfs meer dan ESX 5. Bij gebrek aan een dergelijke fysieke server hebben we op dit moment slechts bevestiging tot 24 virtuele cores.

En dan zijn er ook nog nieuwe geavanceerde functies zoals DHCP & Router-guard (bescherming tegen onrechtmatige VM’s die zich als DHCP-server respectievelijk router voordoen) of Monitor Port (netwerkverkeer forwarden naar een speciale monitoring-VM). Ook kunnen we nu netwerkbandbreedte instellen en filters op virtuele switchen instellen.

Kunnen we qua prestaties enige vooruitgang verwachten? Het is uiteraard nog veel te vroeg om dit te meten, maar toch konden we het niet laten om een eerste performancebenchmark erop los te laten. Hieruit bleek dat Hyper-V b7989 iets sneller is dan Hyper-V R2 SP1, maar nog steeds een stuk achterloopt op ESX4.1.

Het lijkt er voorlopig vooral op dat door het overnemen van functies die in vSphere zitten Microsoft vooral probeert zijn huidige Hyper-V-klanten te houden. Zelfs de naamgeving benadert die van VMware met Virtual Switches in plaats van Virtual Networks.

Het enige echt nieuwe is (voorlopig) Hyper-V Replica, al blijft het afwachten hoe goed dit presteert in de realiteit. Het worden sowieso spannende tijden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business