Het geweldige aan webapplicaties is dat je overal je informatie kunt raadplegen. Maar soms ben je ergens waar je geen toegang hebt tot het internet: bijvoorbeeld in het vliegtuig, de trein of de auto. Google lanceert daarom Gmail Offline. Nadat je deze applicatie uit de Web Store geïnstalleerd hebt, vind je de snelkoppeling op Chromes […]

Advertentie

Het geweldige aan webapplicaties is dat je overal je informatie kunt raadplegen. Maar soms ben je ergens waar je geen toegang hebt tot het internet: bijvoorbeeld in het vliegtuig, de trein of de auto.

Google lanceert daarom Gmail Offline. Nadat je deze applicatie uit de Web Store geïnstalleerd hebt, vind je de snelkoppeling op Chromes Nieuwe Tab-pagina. Zo kun je Gmail gewoon blijven gebruiken wanneer plots je internetverbinding hapert. De nieuwe offline-applicatie werkt met HTML 5 en is gebaseerd op de Gmail-webapplicatie voor tabletcomputers, die speciaal werd ontwikkeld om te functioneren met of zonder internettoegang.

Agenda en Documenten
Met Google Agenda en Google Documenten kun je naadloos wisselen tussen hun online- en offlinemodus. Wanneer je de kalender bekijkt zonder internettoegang kun je nog steeds je afspraken bekijken en reageren op uitnodigingen. In Documenten kun je tekstbestanden en spreadsheets bekijken wanneer je geen internettoegang hebt.

De documenten ook offline bewerken is momenteel nog niet mogelijk, maar de internetgigant is druk bezig met het inwilligen van die wens.

"Geweldig gevoel"
“De wereld van vandaag vertraagt niet wanneer je offline bent”, schrijft productmanager Benoît de Boursetty in zijn blogpost. “Het is een geweldig gevoel overal productief te kunnen zijn. We verleggen de grenzen van moderne browsers om dit mogelijk te maken, en hoewel we hopen dat veel gebruikers de offlinemogelijkheden nu al nuttig vinden is dit slechts het begin.

"We werken met man en macht aan de mogelijkheid om je Google-documenten ook offline te kunnen bewerken, en ook het aantal e-mails dat je synchroniseert zul je kunnen aanpassen. We kijken overigens erg uit naar het verspreiden van offlinetoegang, al kan dat pas wanneer andere browsers meer gevorderde functionaliteit gaan gebruiken, zoals achtergrondpagina’s.”

Het is wachten op de offline-applicaties voor Agenda en Documenten: die zullen de komende week vrijgegeven worden.

Advertentie