Nieuws

Wat doet het Apple-aandeel?

Het aandeel van Apple krijgt klappen als gevolg van het ontslag van de charismatische oprichter en directeur Steve Jobs. Nogal wat beleggers stappen over op aandelen van concurrerende bedrijven.

De aankondiging dat Jobs definitief de dagelijkse leiding van Apple uit handen geeft, kwam woensdag pas na beurstijd in Wall Street. Maar het aandeel van Apple wordt verhandeld op beurzen in de hele wereld, en daar krijgt het rake klappen.

Wachten op Wall Street
In de nabeurshandel zakte het woensdagavond al tot 350 dollar, tegenover een officiële slotkoers van 376,18 dollar. Ook in Duitsland zakte het aandeel vanochtend met 6 à 7%. De beurslieveling van Wall Street zou de Amerikaanse beurs straks wel eens een minder goede dag kunnen bezorgen.

Door de enorme koersstijgingen van de voorbije jaren is Apple het grootste bedrijf geworden op de Amerikaanse beurs, gemeten naar beurskapitalisatie, de totale opgetelde waarde van alle uitstaande aandelen.

[related_article id=”158256″]

Sinds 29 juli 1997, de dag voordat bekend werd dat Jobs naar Apple terugkeerde (nadat hij er in 1985 was buitengezet na meningsverschillen over de strategie), is het aandeel een duizelingwekkende 9.020 procent in waarde gestegen. Elke dollar die je toen in Apple investeerde, is vandaag dus ongeveer 100 dollar waard.

De invloed van Jobs op het succes van het bedrijf wordt door beleggers blijkbaar zeer hoog ingeschat, want bij elk gerucht over een vertrek van de man kreeg het aandeel klappen. Veel analisten denken weliswaar dat de huidige inzinking van korte duur zal zijn, en dat het bedrijf ook zonder Jobs zijn succesreeks kan voortzetten.

Goed nieuws voor concurrenten Apple
Maar de twijfel zal bij veel beleggers ongetwijfeld toenemen, en dat is vandaag al te merken. Het vertrek van Jobs zet een aantal beleggers ertoe aan om niet meer al hun eieren in de mand van Apple leggen, en ook te investeren in concurrerende bedrijven.

Zo stijgt het aandeel van Samsung, de producent van de smartphone Galaxy S en de tablet Galaxy Tab en daarmee een van de grootste concurrenten van Apple, met 3 procent. Het eveneens Zuid-Koreaanse LG doet er zelfs 4 procent bij.

Het Taiwanese HTC, een andere grote producent van smartphones, stijgt al 2,7 procent en elektronicagigant Sony 2,6 procent. De Chinese computerproducent Lenovo, die op de thuismarkt ook gsm’s op de markt brengt, wint 1,82 procent.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business