De Touchpad-tablet geldt als een flop van jewelste, maar dit weekend ging er toch een hoop volk voor naar de winkel. HP heeft namelijk de prijs verlaagd van 399 naar 99 dollar. Ondertussen is de tablet bijna nergens meer te vinden. Afgelopen weekend lekte het nieuws uit dat grote winkelketens in Canada en de Verenigde […]

Advertentie

De Touchpad-tablet geldt als een flop van jewelste, maar dit weekend ging er toch een hoop volk voor naar de winkel. HP heeft namelijk de prijs verlaagd van 399 naar 99 dollar. Ondertussen is de tablet bijna nergens meer te vinden.

Afgelopen weekend lekte het nieuws uit dat grote winkelketens in Canada en de Verenigde Staten van HP groen licht kregen om de Touchpad in de uitverkoop te doen. De nieuwe prijs werd 99 dollar voor een Touchpad met 16 GB, en 149 dollar voor een exemplaar met 32 GB geheugen.

Die prijs is volgens alle analisten ver onder de kostprijs die HP betaalt om een toestel te maken. Marktonderzoeker iSuppli schat dat het bedrijf 318 dollar uitgeeft voor alle onderdelen en de bijhorende montage.

Vermoedelijk kiest HP voor een uitverkoopstrategie omdat er aan het terugnemen van de tablets en het wegwerken van de onverkochte voorraad een serieus prijskaartje hangt. Volgens schattingen zat HP tot het eind van de vorige werkweek op een berg van circa 250.000 Touchpads.

Gepeperde rekening
Het bedrijf stelde vorige week nog dat het tabletfiasco 100 miljoen dollar zou kosten. Dat maakte HP bekend toen het aankondigde dat de verdere ontwikkeling en verkoop van het WebOS-platform dat op de Touchpad draait wordt gestaakt. Dit gebeurde amper een maand na het voorstellen van de Touchpad.

Waarom de Touchpad niet aanslaat – ondanks hoge verwachtingen – komt door de combinatie van onafgewerkte software en matige hardware. Hoewel WebOS veel innovatieve ideeën bevat, komt het daardoor veel slomer over dan de iPad en Honeycomb-tablets. Zo rapporteerden sommige recensenten dat het openen van een applicatie tien seconden duurt. Iets wat op iOS en Honeycomb meestal in een fractie van die tijd geklaard is.

Moeilijk te vinden
Ondertussen lijkt het erop dat alle Touchpads nu toch de deur uit gaan vliegen. Bij Amerikaanse verkopers is het heel moeilijk om nog een apparaat te vinden. Sommige ketens hebben zelfs besloten om een beperking in te voeren op het aantal Touchpads dat elke klant kan aanschaffen. Opmerkelijk is dat Europese verkopers, onder andere in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, voorlopig nog de oude prijs hanteren.

Interessant voor overname?
Dat de Touchpad nu toch een ‘succes’ is, verandert waarschijnlijk niets aan de zaak. Het zou heel wispelturig overkomen als HP nu toch zou beslissen om WebOS verder te ondersteunen. Die kans lijkt minimaal, maar de vele WebOS-tablets die nu bij de Amerikaanse consument liggen kan het platform wel interessant maken voor een eventuele overnemer van WebOS.

De enige realistische kandidaten op dat gebied lijken fabrikanten te zijn die momenteel op Android focussen en een tweede paard zoeken om op te wedden.