De Britse pc op een USB-stick met een kostprijs van 15 pond staat weer een stap dichter bij de commerciële lancering eind dit jaar. Een prototype van de Raspberry Pi, zo heet het kleinood, werd in mei voorgesteld aan de pers. Nu heeft de Raspberry Pi Foundation, onder leiding van de Britse oprichter Eben Upton […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!De Britse pc op een USB-stick met een kostprijs van 15 pond staat weer een stap dichter bij de commerciële lancering eind dit jaar.

Een prototype van de Raspberry Pi, zo heet het kleinood, werd in mei voorgesteld aan de pers. Nu heeft de Raspberry Pi Foundation, onder leiding van de Britse oprichter Eben Upton en spelontwikkelaar David Braben, vijftig alphaversies laten produceren. Eind dit jaar moet de definitieve versie wereldwijd beschikbaar zijn.

Met dit toestel wil het team achter Raspberry Pi de jeugd aanmoedigen om te experimenteren met computers en programmeren. Een andere ambitie is om het toestel te verdelen onder minder gegoede kinderen. Zowel in de westerse wereld als in ontwikkelingslanden kan het toestel drempelverlagend zijn door de lage kostprijs.

In bovenstaande video licht Upton de alphaversie toe. De uiteindelijke versie moet de grootte van een kredietkaart krijgen en rond de 15 pond (17 euro) kosten. De alphaversie draait op een ARM11-processor met een kloksnelheid van 700 MHz en heeft 256 Mb RAM-geheugen aan boord. Het systeem werkt op Linux en kan video in 1080p genereren.

De Raspberry Pi biedt plaats aan een ethernetconnector, twee USB-poorten, een SD-geheugenkaartslot, een hdmi-uitgang en analoge video-uitgang, een analoge audio-uitgang en een stroomkabelconnector.