LinkedIn gebruikt je profiel in advertenties. Het bedrijf wil zo persoonlijkere reclame maken, maar het zet de optie wel standaard en ongevraagd aan. Het zakelijke sociale netwerk heeft de functie recent uitgerold en standaard geactiveerd. Concreet geef je automatisch toesteming om je naam, foto en persoonlijke informatie te laten gebruiken in advertenties. Uitschakelen Rik Ferguson […]

Advertentie

LinkedIn gebruikt je profiel in advertenties. Het bedrijf wil zo persoonlijkere reclame maken, maar het zet de optie wel standaard en ongevraagd aan.

Het zakelijke sociale netwerk heeft de functie recent uitgerold en standaard geactiveerd. Concreet geef je automatisch toesteming om je naam, foto en persoonlijke informatie te laten gebruiken in advertenties.

Uitschakelen
Rik Ferguson van beveiligingsspecialist Trend Micro geeft op zijn blog uitleg over hoe je de functie uitschakelt. Rechtsboven op de site schuif je je muis over je eigen naam en kies je voor settings, dan klink je onderaan links op account, waarna je rechts ‘manage social advertising’ en ‘turn on/off enhanced advertising’ kan kiezen. Deze twee moet je uitschakelen.

Niet wettig
Ferguson nam contact op met de Britse overheid en kreeg te horen dat dergelijke praktijken een schending zijn van de Britse wet op databescherming.

In Nederland heeft de PvdA volgens ANP al vragen gesteld aan minister Opstelten over de aanpak. De partij overweegt een onderzoek te vragen, dat moet worden uitgevoerd door het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

 

Advertentie