Nieuws

Apple is allerwaardevolste bedrijf

Apple heeft de energiegigant Exxon Mobil ingehaald als waardevolste bedrijf ter wereld.

Dat stond al een tijdje in de sterren geschreven. De koers van het bedrijf is al een tijd aan een enorme opmars bezig, dankzij het enorme succes van achtereenvolgens de iPod, de iPhone en de iPad. Het bedrijf van Steve Jobs weet keer op keer met resultaten te komen die de stoutste verwachtingen overtreffen.

De koers van Exxon Mobil daarentegen hangt relatief sterk samen met de olieprijs. En die is al een tijdje aan het dalen als gevolg van de groeivertraging die de wereldeconomie treft.

Oorlogskas
De hoge koers betekent in theorie dat Apple makkelijk overnames kan doen die met aandelen worden betaald. Maar die mogelijkheid is niet aan de orde, omdat Apple over een enorme oorlogskas van zo’n 76 miljard dollar beschikt en dus geen aandelen hoeft uit te geven voor een overname. Bovendien is het bedrijf heel voorzichtig met overnames, omdat die het zorgvuldig opgebouwde imago en de strakke bedrijfscultuur eerder dreigen te verwateren dan aanvullen.

Toch is de kans niet denkbeeldig dat Steve Jobs een fles heeft ontkurkt om het nieuws te vieren. Al moet hij na zijn levertransplantatie natuurlijk wel voorzichtig zijn met alcohol. Dat Apple nu het waardevolste bedrijf is, kan voor een groot deel worden toegeschreven aan het zakentalent en de vasthoudendheid van Jobs. Hij was het die het bedrijf in 1997 van een dreigend faillissement gered heeft. Toen dreigde Apple ten onder te gaan aan de opkomst van de door Windows bestuurde pc’s, die een enorm succes kenden bij de consument.

Microsoft
Niet toevallig was het Windows-maker Microsoft dat in 1999 het waardevolste bedrijf ter wereld werd en toen het industriële conglomeraat General Electric (GE) onttroonde. Microsoft en GE wisselden elkaar aan het begin van deze eeuw regelmatig af aan het hoofd van de lijst, totdat Exxon Mobil in 2004 de koppositie overnam. Microsoft schommelt nu tussen plaats 7 en 10 op de lijst.

Haasje over
Apple haalde Exxon Mobil dinsdag al kortstondig in, maar bij het slot van de beurs was Exxon Mobil toch nog net iets groter. Gisteren speelde het negatieve beursklimaat Apple in de kaart. Exxon Mobil is als oliebedrijf gevoeliger voor conjunctuurvertragingen.

Een recessie betekent dat er minder brandstof gekocht wordt. Daardoor kelderde het aandeel. Apple zakte gisteren ook wel, maar minder. Er worden veel iPhones en iPads in China verkocht, en daar blijft de economische groei op peil.

De opmars van Apple is spectaculair. Toen Jobs op 16 september 1997 de leiding van het bedrijf weer overnam, noteerde het aandeel (gecorrigeerd voor splitsingen) 5,48 dollar. Gistermiddag noteerde het rond op ruim 368 dollar. Dat is een stijging met 6.615 procent in veertien jaar. In dezelfde periode steeg het aandeel Exxon Mobil met 180 procent. Uit eerdere analyses is al gebleken dat Jobs qua waardecreatie alle andere CEO’s in de schaduw stelt.

Toekomst
De vraag is wel hoelang Apple het waardevolste bedrijf kan blijven. Het zou kunnen dat het momenteel zijn zenit bereikt heeft. Met de iPod, iPhone en iPad heeft Apple driemaal achtereen een succesproduct zonder weerga op de markt losgelaten. De vraag is of dat nog een vierde maal lukt. 

Ook de gezondheid van Steve Jobs is een risicofactor. De topman is al geruime tijd ziek en Apple doet geheimzinnig over zijn toestand.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business