In Las Vegas start vandaag de beruchte hackersconferentie Black Hat. Op de eerste dag worden awards uitgereikt. Er zijn enkele illustere genomineerden. Black Hat is een ontmoetingsplaats voor beveiligingsspecialisten en voor hackers die zich op het randje van het wettelijke begeven, of ver daarover. Elk jaar vinden er geruchtmakende demonstraties plaats. Zo zou dit jaar […]

Advertentie

In Las Vegas start vandaag de beruchte hackersconferentie Black Hat. Op de eerste dag worden awards uitgereikt. Er zijn enkele illustere genomineerden.

Black Hat is een ontmoetingsplaats voor beveiligingsspecialisten en voor hackers die zich op het randje van het wettelijke begeven, of ver daarover. Elk jaar vinden er geruchtmakende demonstraties plaats. Zo zou dit jaar worden getoond hoe je van op afstand het alarm van een auto kan uitschakelen, het slot openen en zelfs de motor kan starten. Iemand anders gaat aantonen dat je de batterij van een Apple-laptop kunt laten exploderen.

Awards
Maar vanavond worden ook de Pwnie Awards (spreek uit ‘pony’) uitgereikt, prijzen voor de opmerkelijkste prestaties en mislukkingen op het vlak van computerbeveiliging.

Dit jaar is er ook een prijs bij voor epic ownage, het meest grensverleggende hackingexploot. Of de genomineerden zullen langskomen in het Ceasars Palace-hotel om een eventuele award in ontvangst te nemen, is zeer onwaarschijnlijk. Want ze zitten ofwel in de gevangenis, ofwel riskeren ze daar in te belanden als ze zich laten zien.

Nominaties
Dit zijn de vier genomineerden:

1. Anonymous
Voor het hacken van beveiligingsbedrijf HBGary Federal. De hackers van Anonymous werkten zich eind vorig jaar in de kijker met acties tegen onder meer Visa en Paypal. Maar een beveiligingsbedrijf hacken, dat vraagt extra expertise.

2. LulzSec
Voor het hacken van ‘iedereen’. Sinds mei hebben de jongens van LulzSec hun kennissen bij Anonymous in de schaduw gesteld. Een van de sleutelfiguren van LulzSec, hun woordvoerder Topiary, is vorige week gearresteerd door de Schotse politie.

3. Bradley Manning en Wikileaks
Het lek van Amerikaanse overheidsgegevens ontstond niet door een verfijnde inbraak maar via een cd met muziek van Lady Gaga. Maar wegens de enorme wereldwijde impact van dit lek zijn Manning en Wikileaks toch genomineerd. Manning, die de informatie aan Wikileaks gaf, zit in een Amerikaanse cel. Julian Assange zit in Engeland onder huisarrest.

4. De makers van Stuxnet
Stuxnet is het mysterieuze computervirus dat de Iraanse nucleaire plannen onderuithaalde door de centrifuges van een kerncentrale te saboteren. Dit is een groepje van een totaal andere orde. Wie ze zijn weet niemand, maar getipt wordt op een team van uiterst vaardige computerdeskundigen, mogelijk in dienst van Israël.


Geen velden gevonden.