Een variant van de DroidDream-trojan duikt weer op voor android. Tegelijk verschijnt er meer malware op Chinese alternatieve applicatiemarkten. De malafide software probeert sms-berichten te versturen naar duurdere nummers. Andere systemen proberen data te stelen, onder meer eenmalige wachtwoorden voor online bankieren. De variant op DroidDream werd ontdekt door beveiligingsbedrijf Lookout. De malware werd aangeboden […]

Advertentie

Een variant van de DroidDream-trojan duikt weer op voor android. Tegelijk verschijnt er meer malware op Chinese alternatieve applicatiemarkten.

De malafide software probeert sms-berichten te versturen naar duurdere nummers. Andere systemen proberen data te stelen, onder meer eenmalige wachtwoorden voor online bankieren.

De variant op DroidDream werd ontdekt door beveiligingsbedrijf Lookout. De malware werd aangeboden via de Android Market, maar werd daar al snel verwijderd door Google. Het gaat om applicaties onder de namen Quick FallDown, Scientific Calculator, Bubble Buster en Best Compass and Leveler.

De toepassingen hoeven niet gestart te worden maar richten meteen schade aan. Al valt een infectie eenvoudig te vermijden met een beetje gezond verstand.

Hoe te vermijden
Eerst en vooral is het aangeraden om enkel van vertrouwde bronnen te downloaden. Zo download je best niet van onbekende sites maar van de Android Market. Kijk daarbij naar de commentaren, de score die een toepassing krijgt en de rechten die je aan een applicatie geeft.

De meeste malware lijkt zich wel voornamelijk te concentreren op alternatieve applicatiemarkten in China, waardoor het risico voor Belgische of Nederlandse gebruikers beperkt is. Al blijft de boodschap zowel voor smartphones, tablets of computers dat je best twee keer nadenkt vooraleer je iets download waar je niet helemaal zeker van bent.