Een telefoon van HTC met een toetsenbord als dat van een BlackBerry. Hij draait op Android 2.3 en is gemaakt voor Facebookfanaten. Dat is de ChaCha. Laten we beginnen bij de harde feiten. Deze telefoon beschikt over een 800 MHz-processor met 512 megabyte intern geheugen en 512 megabyte RAM. Vooraan vinden we een VGA-camera, aan […]

Advertentie

Een telefoon van HTC met een toetsenbord als dat van een BlackBerry. Hij draait op Android 2.3 en is gemaakt voor Facebookfanaten. Dat is de ChaCha.

Laten we beginnen bij de harde feiten. Deze telefoon beschikt over een 800 MHz-processor met 512 megabyte intern geheugen en 512 megabyte RAM. Vooraan vinden we een VGA-camera, aan de achterkant een vijfmegapixelcamera met ledflits.

Zoals bij de meeste moderne smartphones zit er bovenaan een 3,5 mm-ingang voor een hoofdtelefoon, aan de linkerkant zit de micro-USB-aansluiting voor stroom en/of aansluiting met de pc. Er is plaats voor een microSD-geheugenkaart en de batterij heeft een capaciteit van 1.250 mAh. Dit alles draait op Android 2.3.3 (Gingerbread).

Toetsenbord en scherm
Als we de telefoon vastnemen, dan kunnen we niet om de vorm heen. De HTC ChaCha beschikt over een volledig toetsenbord, en dat is meteen de belangrijkste troef van deze smartphone. Je kunt er snel, comfortabel en gemakkelijk mee typen en dat is een belangrijke onderscheiding in een markt waar touchscreens domineren.

De ChaCha beschikt overigens wel degelijk over een aanraakscherm, waarbij onderaan de typische Android-knoppen (home, menu, back en zoeken) terug te vinden zijn. Je bent dus nooit aangewezen op alleen het scherm of alleen het toetsenbord.

Dat 2,6 inch-aanraakscherm beschikt over een 480×320-resolutie, wat een mooie weergave oplevert. Het kleinere scherm is even wennen voor wie een volledige touchscreen gewoon is, maar toch geeft het toepassingen verrassend goed weer.

Design
Als tweede valt vooral op dat dit een mooi toestel is. Het ontwerp is licht gekromd en de telefoon wordt afgewerkt met wit plastic en geborsteld metaal. Achteraan zijn camera en flits netjes verwerkt in het design. Daardoor voelt de ChaCha heel stevig aan en krijg je een telefoon die er voor zijn prijs heel mooi uitziet.

Facebook-integratie
De ChaCha wordt officieus ook ‘de Facebooktelefoon’ genoemd. Dat heeft alles te maken met de blauwe F-knop onderaan. Daarmee kom je meteen terecht in een Facebookapplicatie waarmee je je status kunt updaten, op iemands prikbord kunt schrijven of foto’s kunt uploaden. De knop langer indrukken brengt je naar Facebook Places, waar je je locatie kan opgeven.

De integratie met Facebook omvat ook een widget met de Facebook Chat. Die werkt vlot, maar helaas ook iets te goed. Als je gaat slapen en je gsm ligt binnen 3G- of wifibereik, dan blijf je automatisch online staan, waardoor vrienden je in het holst van de nacht gaan aanspreken. Tijdig offline zetten en meldingen uitschakelen is dus de boodschap.

Camera
De camerakwaliteit van de ChaCha valt ons enigszins tegen. Onder goed belichte omstandigheden kan je met een vaste hand mooie beelden maken met de vijfmegapixelcamera. Maar als het iets donkerder wordt of je beweegt te veel, dan is de foto wazig en valt er weinig op te herkennen.

Voor de richtprijs van deze smartphone hadden we geen topkwaliteit verwacht, maar het kan zeker beter. Je kunt eenvoudig foto’s uploaden naar Facebook, maar het is zeker geen vervanger van je digitaal fototoestel.

Foutjes
Hoewel we tevreden zijn over de ChaCha, zijn er nog kleine foutjes die het algemeen gebruik net iets minder aangenaam maken. Zo kregen we binnen een week meermaals de vraag om de tijdzone te selecteren. Ook viel de ontvangst elke paar dagen volledig weg wanneer de telefoon langer dan enkele dagen bleef aanstaan. Iets wat we door te herstarten konden oplossen.

Conclusie
De HTC ChaCha is een leuk, goed toestel, al is het niet perfect. De Facebookintegratie is prettig, maar bevat weinig wat je niet al met de standaard-Facebookapplicatie voor Android kunt doen. De echte troef van de ChaCha is dan ook het toetsenbord waarmee sms’en en statusupdates tikken een stuk aangenamer wordt.

Het is geen telefoon die ons doet verbazen, maar voor 299 euro is hij zijn geld wel waard.

Advertentie