Nieuws

VS kan Europese clouddata inkijken

Microsoft kan klantgegevens in de cloud niet beschermen tegen inzage door de VS. Dat komt door een Amerikaanse antiterreurwet.

Bij de lancering van Office 365 geeft Gordon Frazer, managing director van Microsoft in het Verenigd Koninkrijk, toe dat gegevens in de cloud niet beschermd zijn tegen de USA Patriot Act. Ook niet als die gegevens in Europa staan.

De vraag die ZDNet stelde aan Frazer was de volgende: “Kan Microsoft garanderen dat data die in de EU opgeslagen zijn de Europese Economische Ruimte onder geen beding zullen verlaten, zelfs niet na een verzoek onder de Patriot Act?”

[related_article id=”161920″]

Normaal mogen data die opgeslagen zijn in de EU niet zomaar naar de VS gaan. Sommige persoonsgegevens mogen immers bij wet niet buiten Europa terechtkomen. Maar Microsoft is een Amerikaans bedrijf. En zelfs al is het in Europa actief, het heeft nog steeds te gehoorzamen aan de Amerikaanse wetten.

Microsoft garandeert zelfs niet dat je gewaarschuwd wordt als je gegevens opgevraagd worden. Dat kan geen enkel bedrijf volgens hen.

De bezorgdheid over de veiligheid van clouddata leeft al langer. Maar deze openhartige verklaring van Microsoft is de eerste keer dat iemand toegeeft dat de Amerikaanse overheid ook gegevens uit een Europese cloud kan opvragen.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business