Belgacom gaat als eerste een 4G-netwerk uitrollen in België. Tegelijk kunnen klanten gratis gebruikmaken van het wifinetwerk van Fon. De uitrol van 4G (ook wel LTE genoemd) begint in Hasselt, Bergen, Waver en het industriepark van Haasrode. Hiermee kan je tot tien keer sneller internetten dan nu met 3G mogelijk is. Dat maakt toepassingen zoals […]

Belgacom gaat als eerste een 4G-netwerk uitrollen in België. Tegelijk kunnen klanten gratis gebruikmaken van het wifinetwerk van Fon.

De uitrol van 4G (ook wel LTE genoemd) begint in Hasselt, Bergen, Waver en het industriepark van Haasrode. Hiermee kan je tot tien keer sneller internetten dan nu met 3G mogelijk is. Dat maakt toepassingen zoals mobiele videostreaming mogelijk.

Belgacom heeft voor dit 4G-netwerk geen extra licentie nodig omdat het wordt uitgerold op de 1.800 MHz-frequentie. In maart besliste het BIPT dat operatoren in afwachting van de veiling van die licenties, specifiek om het 2.600 MHz-spectrum te mogen gebruiken, 4G mogen uitrollen via bestaande frequenties.

Testperiode
In eerste instantie wordt het aanbod getest bij een beperkte groep professionele klanten. Onder meer De Lijn zal de snelle mobiele verbinding testen met behulp van 4G USB-modems. Als de vraag en het aantal 4G-toestellen (zoals tablets en smartphones) toeneemt, komt er een commercieel aanbod.

Fon
Tegelijk doet Belgacom een interessante zet voor mobiele surfers. Het telecombedrijf sluit een samenwerking met het Spaanse Fon. Die laatste heeft een wereldwijd netwerk van wifinetwerken die je als Fon-lid gratis mag gebruiken.

Concreet gaat de B-box, de draadloze modem van Belgacom, twee netwerken creëren. Eén voor privégebruik en één dat toegankelijk is voor andere leden van de Fon Wifi Community. Daardoor kunnen Belgacomklanten zich registreren en als Fon-lid de draadloze netwerken van andere leden in België en het buitenland gratis gebruiken.

De dienst wordt in de loop van dit jaar gelanceerd. Volgens Belgacom heeft Fon wereldwijd meer dan vier miljoen leden. Maar door de uitbreiding naar bijna elke Belgacom-modem komen daar in België alleen al enkele honderdduizenden hotspots bij.