Nadat bekend raakte dat Telenet bittorrentverkeer limiteert, blijkt de provider ook onbekend verkeer te vertragen. Dat gebeurt als het bedrijf vermoedt dat het om P2P gaat. Vorige week meldden leden van telecomvereniging Tik dat Telenet bij sommige gebruikers bittorrentverkeer leek te vertragen. Volgens de provider gaat het om een test rond efficiënt netwerkverkeer. Maar het […]


Nadat bekend raakte dat Telenet bittorrentverkeer limiteert, blijkt de provider ook onbekend verkeer te vertragen. Dat gebeurt als het bedrijf vermoedt dat het om P2P gaat.

Vorige week meldden leden van telecomvereniging Tik dat Telenet bij sommige gebruikers bittorrentverkeer leek te vertragen. Volgens de provider gaat het om een test rond efficiënt netwerkverkeer. Maar het bedrijf wil niet uitsluiten dat de maatregel op termijn wordt ingevoerd.

Nu beweert een netwerkingenieur dat Telenet ook de snelheid verlaagt van al het onbekend (of geëncrypteerd) verkeer als er het vermoeden is dat het om P2P gaat.


In een post op Userbase legt Frederic Vanden Poel uit hoe hij metingen uitvoerde met een Fibernet Business L-abonnement. Een product waarmee je tot 60 Mbps kan downloaden (3,5 Mbps upload) met een limiet van 1 terrabyte. Daarmee stelde hij vast dat de maximale snelheid via P2P beperkt was tot 10 Mbps download en 0,5 tot 1 Mbps upload.

Onbekend is onbemind
Die vaststelling is niet nieuw en kan in die zin nog steeds vallen onder de testen die Telenet naar eigen zeggen uitvoert. Met uitzondering dat nu bekend is dat ook geëncrypteerd torrentverkeer er last van kan ondervinden.

Volgens de post komt het erop neer dat Telenet onbekende protocollen vertraagt zodra er trackerverkeer wordt opgemerkt. Trackers zijn de kleine bestanden die opsommen welke computers een bestand via bittorrent aanbieden.

HTTP-verkeer en andere herkenbare protocollen ondervinden geen last van de beperkingen. Maar zodra Telenet P2P-verkeer of aanwijzingen voor P2P-verkeer ziet, wordt de snelheid van al het onbekend dataverkeer in snelheid beperkt.