Galileo, het navigatiesysteem van de EU, zal toch meer satellieten krijgen. Tegelijk daalt de prijs. De Europese Commissie maakte deze week bekend dat Galileo in totaal 4,8 miljard euro zal kosten; dat is vijfhonderd miljoen euro minder dan eerst werd geschat. Galileo is de tegenhanger van het gps-systeem. Met het project wil Europa minder afhankelijk […]

Advertentie

Galileo, het navigatiesysteem van de EU, zal toch meer satellieten krijgen. Tegelijk daalt de prijs.

De Europese Commissie maakte deze week bekend dat Galileo in totaal 4,8 miljard euro zal kosten; dat is vijfhonderd miljoen euro minder dan eerst werd geschat. Galileo is de tegenhanger van het gps-systeem. Met het project wil Europa minder afhankelijk zijn van de Amerikaanse technologie.

Met minder uitgaven slaagt Europa er wel in om zes satellieten meer te lanceren dan aanvankelijk voorzien. Zo komen er in totaal 24 kunstmanen, waarvan de eerste in 2014 operationeel moet zijn. Al zijn dat er nog steeds zes minder dan de dertig die men enkele jaren geleden had gepland.

Volgens Reuters slaagde de EU in haar opzet door kosten te optimaliseren en door vanuit de industrie betere prijzen te krijgen. De EU zelf verwacht dat het megaproject voor zestig miljard euro zal bijdragen aan de Europese economie in de komende twintig jaar.

Galileo heeft de laatste jaren een hobbelig parcours afgelegd. Het project zou aanvankelijk door Europa en door de privésector worden betaald, maar die laatste was daar niet meteen enthousiast over. Daardoor moest de EU andere mogelijkheden bekijken.