Nieuws

BitTorrent aangeklaagd voor patenten

BitTorrent Inc, het bedrijf achter fileshare-software uTorrent, is aangeklaagd. Niet voor inbreuken op de auteurswetgeving, wel voor een patentinbreuk, schrijft de website TorrentFreak.

Volgens de klacht gebruikt de software van BitTorrent technologie waarvan de patenten in handen zijn van Tranz-Send Broadcasting Network uit San Francisco. Het bedrijf eist een forse vergoeding die grote gevolgen kan hebben voor BitTorrent, als de rechtbank ze toekent.

Nu is BitTorrent wel een en ander gewoon in de rechtbank, maar meestal gaat het dan om copyrightrechtszaken. Nogal wat mensen gebruiken de software van BitTorrent immers om films en muziek op illegale wijze uit te wisselen met andere internetgebruikers.

Patententrol?
Het is niet meteen duidelijk of de klacht van Tranz-Send Broadcasting Network steek houdt. Het bedrijf zou immers ook een ordinaire goudzoeker kunnen zijn die niet echt benadeeld is door de patentinbreuk. Zo iemand noemen we een patententrol: een toevallige patenthouder die snel geld heeft geroken.

De software van BitTorrent, uTorrent en de BitTorrent Mainline-client, wordt wereldwijd door meer dan honderd miljoen mensen gebruikt. Als de rechter oordeelt dat er royalty’s betaald moeten worden, is het bedrag dus ook meteen astronomisch hoog.

En de schade zou niet alleen tot BitTorrent beperkt blijven, maar de rest van de sector kan ook al meteen voor patentclaims beginnen vrezen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business