Nieuws

De iPad-uitdagers van Asus en Acer

Asus en Acer brengen elk een tablet uit waarmee ze de strijd met de iPad willen aangaan. Of ze de hegemonie van Apple kunnen doorbreken, is nog afwachten. We gaan na wat de troeven en gebreken van beide Android Honeycomb-tablets zijn.

Googles nieuwste Androidversie werd speciaal ontwikkeld voor tablets. Honeycomb is nog splinternieuw en dat merken we ook. De software heeft in feite nog een update of twee nodig voor deze helemaal in orde is. Functies zoals filmen in HD, het weergeven van animaties en de Flash-prestaties vallen al snel op in negatieve zin. Wat Honeycomb wel goed brengt, is een tabletwaardig besturingssysteem dat goed gebruik maakt van het grote scherm.

Besturingssysteem voor tablets
Belangrijke software zoals YouTube, een e-mailtoepassing, een webbrowser en de Android Market zijn geoptimaliseerd om de extra schermoppervlakte goed te benutten. Een goede eerste indruk die ons naar meer doet snakken. We zijn blij dat er eindelijk een besturingssysteem bestaat dat specifiek is ontwikkeld voor tablets.

Over naar de tablets zelf dan. De Eee Pad Transformer is een behoorlijk lange tablet, mede dankzij zijn 16:9-verhouding. Hij oogt lomp, maar zodra je hem in de hand houdt, verdwijnt dat gevoel snel. De achterkant van de tablet is afgewerkt in structuurplastic voor extra grip. Ondanks de plastic afwerking hebben we nergens het gevoel dat de tablet goedkoop in elkaar is gestoken. Bovendien zijn de uiterste randen van metaal voor extra stevigheid.

Het kwalitatieve IPS-scherm van de Transformer blijft onder elke hoek goed bruikbaar. Hoewel de resolutie van 1.280 bij 800 pixels hoger is dan de 1.024 bij 768-resolutie van de iPad, merken we amper verbetering in scherpte. Op de tablet ligt een glasplaat, wat ervoor zorgt dat het scherm bij zonlicht praktisch niet leesbaar is. Zelfs binnen hebben we er soms last van.

De automatische helderheid staat naar onze mening veel te laag ingesteld, wat voor nog meer reflectie zorgt. Een goede remedie is het scherm steeds op een hoge helderheid in te stellen, maar dat gaat uiteraard ten koste van de batterijduur.

Meer dan zomaar een tablet
De Eee Pad Transformer is van nature een tablet, maar er schuilt duidelijk meer onder zijn motorkap. De Transformer, zoals zijn naam insinueert, verandert in een handomdraai in een netbook. Het optioneel verkrijgbare toetsenbord werkt als docking station voor de tablet. Zodra de tablet daarop aangesloten zit, werkt hij als een netbook. Je hoeft dus ook niet meer op het scherm te tikken.

Sleepbewegingen met de vinger op de touchscreen werken evengoed op het touchpad door twee vingers tegelijk te gebruiken. Bovenaan bij de numerieke toetsen vind je een heleboel sneltoetsen om sneller door Android Honeycomb te navigeren. Uniek is de toevoeging van twee USB-poorten aan het docking station. Zo kun je eenvoudig een USB-stick, muis of toetsenbord installeren. Uniek voor een tablet.

De Transformer haalt in onze tests een batterijduur van zeven uur bij middelmatig gebruik. Tel daarbij de extra zes uur dankzij de extra batterij in het docking station en je hebt een indrukwekkende autonomie van dertien uur. Asus claimt dat via een software-update het docking station nog meer energie kan leveren, maar dat hebben we tijdens onze testperiode niet kunnen nagaan.

De Acer Iconia Tab 500 is in tegenstelling tot de Eee Pad Transformer de eenvoud zelve. Er zit een zwarte omlijsting rond het scherm en een zilveren band boven- en onderaan loopt over naar de achterkant. De aluminiumlook ziet er stijlvol uit, en het is een beetje jammer dat het uiteindelijk toch gewoon plastic blijkt te zijn.

Onderaan vinden we ook een connector om eventueel een toetsenbord aan te sluiten. Bovendien heeft de Iconia Tab een USB-aansluiting op de tablet zelf voorzien. Verder vinden we nog een microHDMI-uitgang en een microSD-geheugenkaartlezer.

Android Honeycomb ziet er exact hetzelfde uit als op de Eee Pad Transformer, al heeft Acer wel enkele extra toepassingen aangebracht. Zo zijn er aparte lees-, speel-, multimedia- en sociale ‘kamers’ waar je alles in kunt groeperen. Acer levert de Iconia Tab ook met drie voorgeïnstalleerde spellen en Acers eigen clear.fi.

Social Jogger
Die toepassing zorgt ervoor dat je al je foto’s, video’s en muziek zonder problemen deelt met andere Acer-toestellen die clear.fi ondersteunen. De Social Jogger is dan weer een centraal punt voor je Twitter- en Facebook-account, al blijkt die toepassing nog niet geoptimaliseerd voor tablets. Je hebt weinig overzicht op al het nieuws en elke beweging gaat gepaard met heel wat ‘schokken’.

Het scherm van de Iconia Tab A500 is van dezelfde kwaliteit en resolutie als Asus’ tablet. Het is een bijzonder helder scherm dat heel aangenaam leest en werkt. Maar ook hier is de automatische helderheid van Honeycomb te strikt en kun je beter zelf kiezen hoe helder je het beeld wilt. Het glossy scherm weerspiegelt even sterk als de Asus Transformer. Vooral bij zonlicht zie je bitter weinig van het beeld, zelfs bij een maximale helderheid.

Aan de achterkant van de tablet vinden we twee ongelukkig geplaatste luidsprekers. Ze zijn groter en klinken beter dan die van de Asus Transformer, maar ze liggen net waar je je handen legt om de tablet horizontaal vast te nemen. Het resultaat is een holle klank die je verplicht een andere houding te nemen.

Waar Asus enkele unieke widgets toevoegt aan Honeycomb, beperkt Acer het aantal. Buiten de Social Jogger en een bijzonder steriel weerpictogram vinden we weinig nieuws. Toch lijkt het alsof de Iconia Tab een fractie vlotter werkt dan de Asus Transformer. Dit hangt misschien af van het aantal actieve widgets.

De e-mailtoepassing bij Acer is de standaardclient van Android Honeycomb, maar om onverklaarbare redenen kun je geen Exchange-account configureren. Enkel POP3- en IMAP-mailboxen zijn voorlopig mogelijk. Een aderlating voor iedereen die graag zijn tablet ook zakelijk wil gebruiken.

De Asus Eee Pad Transformer is een aangename verrassing die de eerste grote tegenaanval moet inzetten tegen de iPad van Apple. Het toetsenbord is een interessante toevoeging die mogelijk het einde van de netbook inluidt. De Iconia van Acer is iets klassieker in zijn aanpak, maar allebei zijn ze volwassen Android Honeycomb-tablets die er mogen zijn.

Acer voegt extra apps toe om zijn tablet meer waarde te geven, terwijl Asus uitpakt met innovatief design en een scherpe prijs. Google moet alleen nog enkele plooien gladstrijken in Honeycomb en specifieke tabletapplicaties aanbrengen.

Asus Eee Pad Transformer
Prijs: 399 euro (499 euro met klavier) (juni 2011)
Prijs toetsenbord: 149 euro (juni 2011)

PRO: innovatief; stevige batterijduur; brede kijkhoek; prijs.
CONTRA: sterk spiegelend scherm; Honeycomb heeft nog wat extra tweaks nodig.

Acer Iconia Tab A500
Prijs: 449 euro (juni 2011)

PRO: goede schermkwaliteit; compact; USB-aansluiting op de tablet.
CONTRA: ongelukkige plaatsing luidsprekers; Social Jogger is niet geoptimaliseerd voor Honeycomb.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business