De Europese Raad moderniseert de regelgeving rond cybercriminaliteit. Daardoor wordt onder meer het maken van hackingtools strafbaar. De raad, dit keer bestaande uit de ministers van justitie en binnenlandse zaken, wil de huidige wetgeving daterend uit 2005 moderniseren. Dat moet ervoor zorgen dat bijvoorbeeld het opzetten en gebruiken van een botnet strafbaar wordt. Vandaag zijn […]

Advertentie

De Europese Raad moderniseert de regelgeving rond cybercriminaliteit. Daardoor wordt onder meer het maken van hackingtools strafbaar.

De raad, dit keer bestaande uit de ministers van justitie en binnenlandse zaken, wil de huidige wetgeving daterend uit 2005 moderniseren. Dat moet ervoor zorgen dat bijvoorbeeld het opzetten en gebruiken van een botnet strafbaar wordt.

Vandaag zijn dergelijke zaken al in overtreding met de wet en worden hackers ervoor veroordeeld. Maar in praktijk gebeurt dit onder een wetgeving die verouderd is. De nieuwe versie bevat onder meer het penaliseren van het maken en beschikbaar stellen van tools (zoals software om botnets te maken) om misdaden te begaan. Daarnaast wordt het illegaal onderscheppen van computerdata gecriminaliseerd.

Europa zelf moet beter samenwerken tegen cyberaanvallen. Zo moet er verplicht binnen acht uur feedback worden gegeven op belangrijke verzoeken en moeten er statistieken worden bijgehouden rond cybercriminaliteit.

Gevangenisstraffen
Tegelijk met de nieuwe regels wordt ook de strafmaat voor criminele feiten op internet verzwaard. In het algemeen wordt de maximumstraf opgetrokken tot minimaal twee jaar.

Wanneer het om criminele feiten gaat “tegen een significant aantal IT-systemen”, bijvoorbeeld om een botnet te creëren, dan wordt de maximumstraf ten minste drie jaar. Wanneer het gaat om een georganiseerde aanval of wanneer er ernstige schade is toegebracht of een kritiek IT-systeem werd geraakt, kan die termijn oplopen tot vijf jaar.

Wie wil kan de voorlopige versie van de resultaten van de Europese Raad nalezen. Het onderdeel Cybercrime: Attacks Against IT Systems staat op pagina 18 en 19.


Geen velden gevonden.