Microsoft jaagt op spammers in Rusland

Microsoft probeert via advertenties in Russische kranten botnetbeheerders te overtuigen om mee te werken in de rechtszaak tegen hen.

Het plan lijkt vreemd, maar past wel degelijk in een groter initiatief om de daders achter een groot spamnetwerk te veroordelen. Microsoft tackelde recent het Rustock-botnet, een netwerk met één miljoen geïnfecteerde computers die samen dertig miljard spamberichten per dag uitstuurden. Maar nu wil het bedrijf de beheerders van het botnet voor de rechter brengen.

Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Microsoft heeft bewijzen dat de criminelen vanuit Rusland opereren of geopereerd hebben en zal via de rechtbank, al dan niet via het Russische juridische systeem, de daders laten veroordelen. Ook al is de kans klein dat er echt iemand naar de gevangenis zal gaan.

Wel heeft Microsoft de wettelijke verplichting om contact op te nemen met de eigenaars van de afgesloten IP-adressen en domeinnamen, de waarschijnlijke daders achter het botnet. Daarom plaatst het bedrijf nu advertenties in de Delovoy Petersburg en The Moscow News. De campagne loopt dertig dagen, schrijft Microsofts advocaat Richard Boscovich in een blogpost.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business