Gmail zette de wereld destijds op zijn kop met zijn conversatieweergave en labelorganisatie. Kan Opera’s nieuwe webmaildienst gebruikers wegkapen bij Google en Windows Live Hotmail? De markt voor webmaildiensten lijkt al verdeeld, maar toch vond browsermaker Opera het nodig om een webmaildienst toe te voegen aan zijn aanbod. My Opera Mail is nog in de […]

Advertentie

Gmail zette de wereld destijds op zijn kop met zijn conversatieweergave en labelorganisatie. Kan Opera’s nieuwe webmaildienst gebruikers wegkapen bij Google en Windows Live Hotmail?

De markt voor webmaildiensten lijkt al verdeeld, maar toch vond browsermaker Opera het nodig om een webmaildienst toe te voegen aan zijn aanbod. My Opera Mail is nog in de bètafase, maar in tegenstelling tot bij Gmail destijds, is dat goed te zien.

My Opera Mail is losjes gebaseerd op Fastmail.fm, een bedrijf dat de Noorse browsermaker enkele jaren geleden overnam. Opera heeft een strakke ajax-interface ontworpen, waar het conversatieaanzicht een grote rol in speelt. E-mails over en weer worden, net als in Gmail, onder elkaar geplaatst met fel gekleurde headers, in plaats van ze apart weer te geven.

Duidelijke werkbalk
Boven op het e-mailvenster is een werkbalk geplaatst waar je met grote knoppen mails kunt archiveren, spam kunt melden of naar een andere map kunt verplaatsen. Je kunt e-mailberichten ook vastpinnen, zodat je ze later makkelijk terugvindt. Dat is een beetje alles wat we over Web Mail kunnen zeggen. Er is nog geen instellingenmenu en het instellen van imap-export is nog afwezig.

Al wel aanwezig is contactbeheer, dat vreemd genoeg niet dezelfde interface heeft als de inbox. Het importeren van contacten verloopt verre van vlekkeloos. Een Outlook 2010 CSV-bestand wordt niet herkend, al lukt het importeren van een uit Gmail geëxporteerd CSV-bestand vrijwel probleemloos. De visitekaartjes in My Opera Mail zijn onoverzichtelijk en nodigen niet uit tot regelmatig gebruik.

Verbazend snel
De nieuwe webmaildienst is dus nog teleurstellend kaal, maar we zijn wel onder de indruk van zijn snelheid. Opera heeft Web Mail geoptimaliseerd voor zowel desktop als tablet/smartphone en op alle toestellen waar we de dienst testen, laadt Web Mail razendsnel. In een Android-webbrowser worden mails meteen aangepast aan het kleine scherm en de menu’s worden als tabbladen bovenaan geplaatst.

Als Opera de vaart er in weet te houden terwijl het meer functies toevoegt, zou het een capabele concurrent kunnen worden van de gevestigde webmaildiensten. Vooral wanneer het wordt gekoppeld aan zijn uitstekende mobiele webbrowsers.

My Opera Mail bèta
prijs: gratis (juni 2011)

PRO: standaard SSL-encryptie; razendsnelle interface; conversatieweergave met heldere kleurcodering.
CONTRA: weinig functionaliteit; gebruiksonvriendelijk contactbeheer.

Advertentie