Nieuws

Nokia E7: laatste grote stap voor Symbian

Nokia lijkt soms een beetje op z’n retour. Met de E7 willen de Finnen aantonen dat ze toch nog een zakelijk toptoestel kunnen lanceren.

Hoewel deze E7 officieel niet de naam Communicator draagt, is hij wel volledig schatplichtig aan deze legendarische werkpaarden van Nokia.

Het trucje met het uitschuifbaar toetsenbord is natuurlijk niet meer zo uniek als toen Nokia voor het eerst met een Communicator op de proppen kwam, in 2000. Merken als HTC, LG en Samsung hebben inmiddels ook telefoons met een azerty-klavier. Denk maar aan de HTC Desire Z bijvoorbeeld. Hoe kan Nokia zich dan nog onderscheiden?

[related_article id=”161563″]

Om te beginnen is de E7 een relatief lang toestel (12,4 cm), waardoor het verlichte toetsenbord breder is dan bij vergelijkbare smartphones. Dat maakt het typen comfortabel, al blijft de bovenste rij toetsen voor iemand met dikkere vingers wat lastig bereikbaar. Wat overigens een typisch fenomeen is bij alle smartphones van dit type.

Fors gebouwd
Op de afwerking valt werkelijk niets aan te merken. Op zich verbaast dat me niet, want de E-familie van Nokia werd altijd gekenmerkt door een prima bouwkwaliteit. De E7 wijkt daar niet van af: de behuizing is zeer solide en het scharniermechanisme van het kantelend scherm lijkt heel duurzaam en stevig. Belangrijk, want dergelijke scharnieren zijn vaak een zwak punt. Dit toestel bewijst dat Nokia, ondanks alle problemen op andere vlakken, nog altijd in staat is om op topniveau hardware neer te zetten.

Het solide gevoel weerspiegelt zich wel in een gewicht (176 gram) dat hoger ligt dan bij een gemiddelde smartphone met touchscreen. Alles heeft een prijs, en in dit geval zijn die paar tientallen grammen extra wat je betaalt om de features van de E7 mogelijk te maken. Toch oogt de E7 niet zwaar, dankzij het ontwerp met de afgeronde hoeken.

Resolutie
Het volledig toetsenbord is bedoeld voor messaging en andere momenten waarop je wat tekst wil invoeren. De rest van de tijd gebruik je deze Nokia in dichtgeklapte toestand en bedien je het via het 4 inch grote amoled-aanraakscherm.

Prachtige kleuren, dat is het eerste wat je denkt als je het scherm van de E7 ziet oplichten. Pictogrammen en achtergronden springen eraf, en het scherm blijft relatief goed leesbaar in direct zonlicht.

Het scherm toont 360 x 640 pixels. Dat is minder dan de norm bij smartphones van dezelfde prijs. Maar eerlijk gezegd, ik heb er minder last van dan verwacht. Alleen als je een brede webpagina bekijkt, kan kleine tekst nogal blokkerig overkomen. Inzoomen is dan de boodschap, iets wat je snel kunt doen door op het scherm twee vingers uit elkaar te trekken.

Symbian voor het laatst
Veel mensen keken uit naar de lancering van de E7 omdat het een van de laatste grote releases wordt met de Symbian^3-software. Nokia gaat Symbian het komende jaar vervangen door Windows Phone 7, dus in zekere zin huldigt deze Nokia het einde van een tijdperk in. Maar de makers willen het toestel blijven ondersteunen. Zo zou heel binnenkort de grote Anna-update beschikbaar zijn voor de E7, later gevolgd door Belle. De nadruk bij beide updates ligt bij het opfrissen van de Symbian-interface.

Ondersteuning voor Symbian blijft gegarandeerd tot 2016. Al is niet gezegd dat je tot die datum updates voor de E7 kunt verwachten. Maar goed, welke fabrikant ondersteunt zijn toestellen zolang? Al zou de termijn voor ondersteuning naar mijn gevoel bij sommige merken wel wat langer mogen, maar dat is een andere discussie.

Interface niet fris
De Symbian-interface oogt inderdaad wat verouderd, zeker als je hem vergelijkt met een iPhone, Samsung Galaxy S II of een HTC met de nieuwste Sense-interface. Toch heeft hij wel z’n troeven, zoals het hoofdscherm uit drie panelen waarop je widgets kunt parkeren, verschillende achtergronden voor elk paneel en een relatief intuïtief systeem om tussen open apps te wisselen. Maar toch, anno 2011 oogt Symbian^3 niet meer zo fris. Hopelijk brengt Anna en later Belle wat meer schwung in de zaak.

Apps koop je aan via de Ovi Store. Het aanbod in de Store is uitgebreid: veertigduizend stuks, inclusief lokale apps zoals De Standaard en van de NMBS. Dat zijn er veel minder dan in de Android Market of in de App Store van Apple, maar de nuttigste zaken zijn aanwezig. Opvallend is dat alle grote gametitels present tekenen, zoals Angry Birds, Fruit Ninja en de titels van EA.

Gratis navigatie
Een van de grootste troeven van Nokia is het meegeleverde Ovi Maps. Je krijgt hiermee gratis een volledige navigatieoplossing in handen, inclusief stemaanwijzingen onderweg en gratis downloadbare kaarten van alle landen, wereldwijd. Ovi Maps is eigenlijk wel sterk, want qua accuraatheid en points of interest doet het niet onder voor betaalde navigatie-apps op andere platforms. Je kunt het volledig offline gebruiken, maar je haalt er toch het meeste uit met een mobiele internetverbinding. Zo kun je bijvoorbeeld verkeersinformatie downloaden.

De E7 wordt ook geleverd met QuickOffice, een naar mijn gevoel te beperkte app waarmee je Microsoft Office-documenten kunt openen en aanmaken. Zakelijke gebruikers kunnen ook rekenen op Exchange-ondersteuning. Bij mailen is de beperkte schermresolutie trouwens soms toch ook een nadeel.

Ja, maar…
Blijft de grote vraag: is de E7 een aanrader? Ja, het is een goed gemaakte smartphone met degelijke hardwarespecificaties. Hadden we de 8-megapixelcamera al vermeld? En de HDMI-uitgang met de spectaculaire mogelijkheid om 1.080p output te leveren? Kortom, een beest van een telefoon.

Alleen dat besturingssysteem. Nokia heeft zijn best gedaan, maar Symbian is gewoon te log en dat voel je regelmatig, als de telefoon net iets later reageert op een veeg over het scherm, bijvoorbeeld. De E7 heeft genoeg power aan boord waardoor het niet echt stoort, maar sommigen zullen het toch als een serieus minpunt ervaren.

Mijn gevoel is dat mensen die upgraden van een doordeweekse smartphone er geen probleem mee zullen hebben. Wie overstapt van een iPhone of highend Android, zal wel struikelen over de softwareprestaties. Tenzij hij of zij gaat voor het toetsenbord.

Nokia E7
Prijs: 509 euro (juni 2011)

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business