A [download_file] l eens geprobeerd een streamingmediasite als hulu.com, pandora.com of de BBC iPlayer te bezoeken? Dan is de kans groot dat je nul op het rekest krijgt, wegens “niet in het land van de aanbieder”. Om toch toegang te krijgen zit er weinig anders op dan die aanbieder te laten geloven dat je je […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!A [download_file] l eens geprobeerd een streamingmediasite als hulu.com, pandora.com of de BBC iPlayer te bezoeken? Dan is de kans groot dat je nul op het rekest krijgt, wegens “niet in het land van de aanbieder”.

Om toch toegang te krijgen zit er weinig anders op dan die aanbieder te laten geloven dat je je wel in het juiste land bevindt. Dat kan met behulp van een VPN-verbinding. Waarbij de VPN-server dan in het land van die aanbieder gelokaliseerd is. Of door je browser af te stemmen op een proxyserver in dat land.
Proxy opsporen
Nu kan je wel een potje googelen om zo’n proxyserver op te sporen, maar dat is behoorlijk lastig en vooral ook weinig betrouwbaar. De tool Your Freedom maakt het je makkelijker. Deze vereist minimaal Java 6.
Na installatie spoort hij de voor jouw locatie mogelijk bruikbare proxy’s op en somt deze netjes op. In principe volstaat het dan een proxy – met het juiste land – in die lijst te selecteren. Zoals dat bij proxy’s gaat, moet je dan wel ook je browser daarop afstemmen. Normaliter kan dat door naar localhost op poort 8080 te verwijzen. Maar de tool zelf bevat een optie om dat automatisch voor jou te doen, althans voor Internet Explorer en Firefox (op het tabblad Applicaties).
Vervelende beperkingen
Dat blijkt te werken. Je krijgt dus toegang tot de gewraakte sites. Maar er kleven wel een paar vervelende beperkingen aan de gratis versie van Your Freedom. Zo kan je maximaal zes uur per dag (vijftien uur per week) van de dienst gebruikmaken, terwijl om het uur de verbinding verbroken wordt zodat je die zelf moet herstellen.
Vervelendste restrictie is wellicht nog de bandbreedte: tot slechts 64 kbps. Dat kan vooral bij het bekijken van streamingmedia storend zijn. Maar goed, toegang heb je alvast. Your Freedom kan trouwens ook overweg met OpenVPN.