Nieuws

Smet is tegen bannen gsm op school

Er is nog te weinig zekerheid over de schadelijke effecten van de straling om een algemeen verbod op gsm’s en draadloze netwerken in scholen te verantwoorden. Maar scholen die dat willen, kunnen zelf een verbod invoeren.

Dat heeft de Vlaamse minister van Onderwijs, Pascal Smet (SP.A), geantwoord op vragen in het Vlaams Parlement. Die kwamen er nadat de Raad van Europa geadviseerd had een algemeen verbod op draadloze internettoegang, DECT-telefoons en gsm’s in scholen op te leggen.

Stralingsstudie
Smet verwijst naar een overzicht dat zijn collega van Leefmilieu, Joke Schauvliege (CD&V), laat maken van alle onderzoeken naar de gezondheidseffecten van straling van gsm’s en draadloze netwerken.

[related_article id=”161563″]

Die studie zal deze zomer klaar zijn. De minister zal daarop wachten voor een meer gefundeerde beslissing omtrent straling op school. De studie moet ook de basis vormen voor een informatiecampagne naar het onderwijs toe.

Volgens Smet is het probleem van de straling niet opgelost door al die toestellen en draadloze systemen te bannen op school. "Vele kinderen hebben er één privé. Het is een maatschappelijke realiteit, ze [gsm’s] zijn niet meer weg te denken uit de samenleving."

Ook pedagogisch dreigt er een conflict. Smet: "Er wordt al lesgegeven over en met die nieuwe technologie. Je kunt niet inzetten op meer ICT-vaardigheden en tegelijk de technologie uit de scholen bannen. Het gebruik van smartphones en tablets wordt meer en meer de norm." De minister heeft er een project, ‘School voor de toekomst’, rond gebouwd, samen met zijn collega van Innovatie, Ingrid Lieten (SP.A).

Scholen kunnen de blootstelling proberen te beperken. Dat kan door het gsm-gebruik te verbieden of geen draadloze netwerken te installeren. De richtlijnen nemen ze dan op in hun schoolreglement.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business