In een eerdere blogpost had ik het al over het toenemende aantal zakelijke applicaties. De conclusie was dat die beter helemaal opnieuw opgebouwd worden. In een ideale wereld kan je de wildgroei aan applicaties inruilen voor één omgeving met de nodige functionaliteit. Een mening die je maar beter voor jezelf houdt, want je krijgt al snel […]

Advertentie

In een eerdere blogpost had ik het al over het toenemende aantal zakelijke applicaties. De conclusie was dat die beter helemaal opnieuw opgebouwd worden. In een ideale wereld kan je de wildgroei aan applicaties inruilen voor één omgeving met de nodige functionaliteit. Een mening die je maar beter voor jezelf houdt, want je krijgt al snel de term vendor lock-in voor de voeten geworpen. Een al te grote afhankelijkheid van één leverancier wordt steeds minder aanvaard.

Maar wat is de realiteit? Heel wat zakelijke applicaties bouwen nog steeds verder op bestaande gesloten en vendor-specifieke standaarden en code. Dat zorgt ervoor dat het gemiddelde bedrijf over de jaren heen een erg heterogene software-omgeving heeft uitgebouwd waarin de integratie van nieuwe zakelijke toepassingen alsmaar complexer wordt.

Openheid
De oplossing ligt nochtans voor de hand: ontwikkelaars moeten resoluut kiezen voor open standaarden en open technologieën. Een architectuur gebaseerd op open standaarden stelt bedrijven in staat om nieuwe oplossingen makkelijker in te passen en de bestaande functionaliteit te behouden. Migraties verlopen zo geleidelijk aan. Met open oplossingen wordt een paleisrevolutie vermeden.

Evolueren naar één omgeving, gebaseerd op open standaarden, is dus niet een beperking van de keuzevrijheid. Bovendien verloopt een integratie sneller, makkelijker en efficiënter. Daar is toch iedereen bij gebaat?

Modulair opbouwen
Alleen openheid is uiteraard niet voldoende. Ook modulariteit wordt een absolute must. Bedrijven verwachten meer en meer dat softwarepakketten of extra functionaliteit naadloos ingepast kan worden binnen hun bestaande omgeving.

Iets wat alleen kan als zakelijke toepassingen modulair worden opgebouwd. Zie het maar als grote bouwstenen die gemakkelijk in en uit elkaar geschoven kunnen worden om zo tot één grote en tegelijk gepersonaliseerde oplossing te komen.

Dat klinkt misschien eenvoudig, maar in de praktijk betekent het dat bestaande pakketten en toepassingen op een andere manier ontworpen moeten worden. Een evolutie van gesloten silo’s naar open bouwblokken is een absolute voorwaarde om in de toekomst efficiënt en gebruiksvriendelijk te gaan werken. Zulke bouwblokken zijn alleen mogelijk in een open omgeving. Of hoe alles met elkaar verbonden is, en herbedacht moet worden.