Het aandeel van Android op de smartphonemarkt is het afgelopen jaar verviervoudigd. Daarmee steekt het besturingssysteem de iPhone stevig de loef af. De gegevens zijn afkomstig van marktonderzoeksbureau Gartner, dat kwartaalstatistieken van de smartphonemarkt vrijgeeft. De iPad en tablets op Android worden dus niet meegeteld. Gartner zegt dat er in het eerste kwartaal van dit jaar […]

Advertentie

Het aandeel van Android op de smartphonemarkt is het afgelopen jaar verviervoudigd. Daarmee steekt het besturingssysteem de iPhone stevig de loef af.

De gegevens zijn afkomstig van marktonderzoeksbureau Gartner, dat kwartaalstatistieken van de smartphonemarkt vrijgeeft. De iPad en tablets op Android worden dus niet meegeteld.

Gartner zegt dat er in het eerste kwartaal van dit jaar 36,3 miljoen Androidtelefoons zijn verkocht, komende van 5,2 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Daarmee stijgt Androids marktaandeel van 9,6 naar 36 procent.

iOS, het besturingssysteem van de iPhone, deed het ook niet slecht en verdubbelde in dezelfde periode van 8,4 naar 16,9 miljoen toestellen. Het marktaandeel steeg van 15,3 naar 16,8 procent.

Markt dubbel zo groot
Dat zowel Apple als Google spectaculaire groei toont, heeft een eenvoudige reden: in de afgelopen twaalf maanden is de smartphoneverkoop verdubbeld. In het eerste kwartaal van 2010 werden er 54,5 miljoen toestellen verkocht. De eerste drie maanden van dit jaar waren goed voor 100,8 miljoen exemplaren.

Android dubbel zo groot als iOS. Bron: Gartner
Tabel: Gartner

Symbian (Nokia) verkocht ook meer toestellen, 27,6 miljoen toestellen tegenover 24,1 miljoen vorig jaar, maar verliest zijn leiderspositie. Symbians marktaandeel zakt van 44,2 naar 27,4 procent omdat de smartphonemarkt vandaag twee keer zo groot is. RIM (BlackBerry) kampt met hetzelfde probleem. Begin vorig jaar verkocht het 10,8 miljoen toestellen, dit jaar zijn dat er 13 miljoen. Maar het marktaandeel zakt van 19,7 naar 12,9 procent.

Microsofts Windows Phone 7 is ongeveer stabiel gebleven in aantal (3,6 miljoen toestellen in het eerste kwartaal), maar verliest om dezelfde reden marktaandeel (van 6,8 naar 3,6 procent).