Mobiel internet binnen EU wordt goedkoper

Goed nieuws voor smartphonegebruikers: de EU gaat de prijs van dataroaming binnen Europa verlagen.

Als de voorstellen van eurocommissaris Neelie Kroes worden goedgekeurd, dan betalen we binnenkort veel minder voor mobiel internet binnen de Europese Unie. De plannen worden officieel pas op 22 juni voorgesteld, maar onze collega’s van ZDNet UK konden via een bron al vernemen wat er op tafel ligt.

Het gaat zowel om maximumtarieven als om structurele veranderingen. Volgens een anonieme bron zullen de prijzen voor internationaal bellen en sms’en binnen de EU (roaming) blijven dalen, iets wat Europa al sinds 2007 aanpakt. Kroes heeft al enkele malen gezegd dat ze tegen 2015 geen verschil wil zien tussen Europese en binnenlandse prijzen. Een onderdeel van de Digitale Agenda om één Europese markt te vormen.

0,50 euro per megabyte
Onder de huidige regulatie mogen buitenlandse operatoren elkaar 80 eurocent per megabyte aanrekenen (50 cent vanaf 1 juli 2011). Maar hoeveel ze uiteindelijk factureren aan hun klant (de retailprijs) is niet gelimiteerd, waardoor de prijzen voor consumenten hoog blijven.

Volgens een anonieme bron zou het nieuwe voorstel die retailprijs voortaan beperken. De roamingprijs per megabyte zou dan zakken naar 90 eurocent in 2012, 70 eurocent in 2013 en 50 cent in 2014.

Apart roamingabonnement
Samen met de prijsbeperking pleit het voorstel om roamingcontracten te scheiden van binnenlandse contracten. Klanten kiezen immers vaak op basis van de binnenlandse tarieven.

Hiermee kan je dus je nummer en binnenlands abonnement behouden, maar wel kiezen voor een veel goedkopere buitenlandformule bij een andere operator. Het is niet helemaal duidelijk of dat ook een buitenlandse operator kan zijn.

Een andere structurele wijziging zou zijn om virtuele operatoren (MVNO’s) tegen redelijke voorwaarden toegang te geven tot buitenlandse netwerken.

België versus Europa
‘Leuk’ om te weten: de prijs voor een sms in de EU zakte de afgelopen jaren naar 15 cent en daalt vanaf 1 juli naar 11 cent. Als de Belgische operatoren hun prijzen dan niet hebben verlaagd, kost een sms in het binnenland meer dan eentje naar de rest van de EU. Je betaalt met een prepaidkaart zowel bij Mobistar, Proximus als Base in de meeste gevallen namelijk 12 cent per sms.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business