Sabam wil geld van providers

Sabam belooft downloadende internetters twee jaar met rust te laten. Op voorwaarde dat internetproviders en contentaanbieders betalen.

Dat zegt Sabamdirecteur Christophe De Preter tegen Tweakers. Aanleiding was een hoorzitting in de senaatscommissie Financiën. Daar wordt onder meer gedebatteerd over een voorstel van Ecolo en Groen: zij willen dat providers licentiegeld betalen als compensatie voor de illegale downloads.

De uitspraak is enigszins vreemd omdat Sabam voor zover bekend nog nooit individuele downloaders heeft aangepakt. Ook is het niet bekend of de organisatie dat op termijn wil gaan doen. De auteursrechtenvereniging voerde al wel een rechtszaak tegen Scarlet (Belgacom) om het internetverkeer te laten filteren, maar dat werd na een jarenlange juridische strijd vorige maand afgeketst.

Klant betaalt
De Belgische internetproviders zijn in geen geval te vinden voor een dergelijke taks, laat de sectorvereniging ISPA weten in een reactie aan onze redactie. “Wanneer de ISP’s Sabam voor de illegale downloads betalen, maakt dat de downloads niet plots legaal. De klant betaalt dus, maar krijgt er niets voor in de plaats. Op die manier is het een taks, geen licentie.”

Want wanneer de internetproviders per klant een bijdrage moeten betalen, dan mag je er vrij zeker van zijn dat die netjes wordt doorgefactureerd aan de klant. Iets wat ISPA bevestigt. “Zo een taks wordt op een of andere manier doorgerekend aan de klanten”, klinkt het.

Onze redactie heeft vandaag meermaals contact opgenomen met Sabam om te vragen of het acties tegen individuele downloaders plant en of zo’n heffing wel eerlijk is ten opzichte van internetters die niet illegaal downloaden. De auteursrechtenmaatschappij kon echter niet tijdig reageren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business