LimeWire schikt met platenmaatschappijen

LimeWire-oprichter Mark Gorton heeft een minnelijke schikking getroffen met de Amerikaanse muziekindustrie. Hij zal de vier grootste platenlabels 105 miljoen dollar betalen.

“We zijn blij met deze financiële regeling, nadat de rechtbank zowel LimeWire als oprichter Mark Gorton persoonlijk verantwoordelijk heeft gesteld voor de auteursrechtenovertreding”, zegt RIAA-voorzitter Mitch Bainwol. “Zoals het hof heeft kunnen horen in de afgelopen twee weken, bracht LimeWire enorme schade toe aan de muziekgemeenschap. Dat droeg bij aan het verlies van duizenden banen en minder mogelijkheden voor beginnende artiesten.”

Door de regeling kunnen beide partijen met geheven hoofd naar buiten. De RIAA, de organisatie die de Amerikaanse muziekindustrie vertegenwoordigt, kan aan haar labels zeggen dat het een grote vis heeft gevangen die inkomsten haalde uit de auteursrechtenschending.

Van biljoenen naar miljoenen
Gorton op zijn beurt komt ervan af met een schikking die anders had kunnen oplopen tot 1,4 miljard dollar. Volgens Gortons advocaat Joseph Baio eiste de RIAA aanvankelijk 75 biljoen dollar. Later claimde het 40 tot 50 miljard dollar schade te hebben geleden, op andere momenten was er sprake van 1,4 miljard dollar schade.

“In het recente verleden hebben de aanklagers 75 biljoen dollar geëist. Het hof heeft die eis ‘absurd’ genoemd”, zegt Baio. “Aanklagers hebben vervolgens beweerd dat ze 40 tot 50 miljard dollar schade hebben geleden waarvoor LimeWire verantwoordelijk is.

Wat bezit Gorton?
Of 105 miljoen dollar veel geld is voor de LimeWire-oprichter, weet alleen hijzelf. Advocaten van RIAA beweerden tijdens de rechtszaak dat Gorton honderd miljoen dollar op zijn rekening heeft staan en dat zijn appartement in Manhattan meer dan vier miljoen dollar waard is. Bovendien beheert hij een investeringsfonds en een bedrijf dat medische software maakt.

Volgens advocaten van Gorton haalde de man echter weinig geld uit LimeWire. Maar het genereerde in 2006 wel een omzet van 26 miljoen dollar. Het geld dat RIAA nu losweekt, gaat grotendeels naar de vier platenlabels die het vertegenwoordigt. Het is onduidelijk of die bedragen ook daadwerkelijk naar gedupeerde artiesten en nieuw talent gaan.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business