KPN bespioneert mobiele klanten

Het Nederlandse KPN bespioneert als eerste operator ter wereld mobiele internetters met de controversiële afluistertechniek Deep Packet Inspection.

Begin deze week maakte KPN bekend dat het deze zomer nieuwe abonnementsvormen voor mobiele telefonie lanceert. Mobiel internet wordt duurder en bovendien wil KPN zijn klanten extra aanrekenen voor het gebruik van voipdiensten als Skype. Hoe ze daar achter zullen komen, werd toen niet verteld.

Enige ter wereld
Tijdens een investeerdersconferentie gaf Marco Visser, directeur Mobiel bij KPN Nederland, toe dat KPN Deep Packet Inspection (DPI) heeft gebruikt om het mobiele datagebruik van klanten in kaart te brengen. Hij voegde daar trots aan toe dat KPN voor zover bekend de eerste operator ter wereld is die dat doet. Hij wil de techniek binnenkort ook inzetten om na te gaan of klanten voipdiensten gebruiken.

De digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) reageert verbolgen tegenover de website Webwereld. “Deze praktijk is schokkend en waarschijnlijk in strijd met de wet”, zegt directeur Ot Van Daalen.

Van Daalen vraagt de politiek om actie. KPN was niet bereikbaar voor commentaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business