Nieuws

Google maakt laptops zonder Windows

Zoekgigant Google wil met Chrome OS de manier waarop we laptops gebruiken opnieuw uitvinden. Op 15 juni zijn de eerste Chromebooks verkrijgbaar.

De tweede dag van Googles I/O-ontwikkelaarsconferentie stond volledig in het teken van de browser Chrome en het daarop gebaseerde Chrome OS. Dit webgebaseerde besturingssysteem wordt automatisch up-to-date gehouden en moet met één druk op de knop onmiddellijk internettoegang bieden.

[related_article id=”158901″]

Opstarten in acht seconden
Om dat te verwezenlijken stelt Google eisen aan de hardware waar Chrome OS op draait. De twee modellen die binnenkort verkrijgbaar zijn, eentje van Samsung en een van Acer, hebben een solidstatedrive van 16 GB aan boord. Die moet een opstartsnelheid van acht seconden garanderen en genoeg opslagruimte bieden. Google wil immers dat je zo veel mogelijk bestanden en gegevens in de cloud bewaart.

De Chromebook van Samsung krijgt een scherm met een diagonaal van 12,1 inch. De Acer is iets kleiner met zijn 11,6 inch. De overige ingewanden verschillen niet al te veel van die van een standaardnetbook: beide Chromebooks rekenen op een dualcore Atom N570-processor van Intel, hebben twee USB-poorten en een kaartlezer. De Acer beschikt wel over een HDMI-uitgang, waar de Samsung het met VGA-uit moet doen. De batterij gaat zo’n acht uur mee.

Niet in België?
Vanaf 15 juni liggen Chromebooks in de digitale winkelrekken. In Nederland worden ze exclusief verdeeld via Laptopshop.nl maar voor België is er nog geen verdeler bekend. Het is bovendien niet zeker dat Google zijn Chromebooks ook bij ons aan de man gaat brengen.

Hoeveel euro’s je voor een Chromebook moet neertellen is nog niet bekend. In de VS betaal je voor de Samsung zonder 3G 429 dollar, die met 3G-ondersteuning kost 499 dollar. Van de Acer is alleen de prijs van het wifimodel bekend: 349 dollar.

Hardware huren
Google maakt het ook mogelijk om toestellen te huren. Bedrijven kunnen hun werknemers voorzien van Chromebooks voor 28 dollar per gebruiker per maand en scholen tellen 20 dollar neer. Organisaties krijgen een beheertool mee.

Een webgebaseerd besturingssysteem kan uiteraard niet zonder mobiele dataverbinding. De 3G-modellen worden in Nederland geleverd met een simkaart van KPN maar zijn niet gesimlockt. Gelukkig maar, want KPN vraagt maar liefst 10 euro voor een schamele 62,5 MB en 20 euro voor 200 MB.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business