Nieuws

Hoe gezond is uw IT?

Een totale check-up van uw IT: dat is de bedoeling van dit dossier. Met de IT-infrastructuur van een kmo bedoelen wij niet alleen de computers, printers en servers en de software die daarop draait. Ook telefonie hoort daarbij. En bovenal: hoe u dit alles beheert en beveiligt.

Behoudsgezind en soms wat nonchalant, maar tegelijk ook wel steeds meer kwaliteitsbewust. Dat is in enkele trefwoorden de stand van zaken rond IT bij menige Belgische kmo. Althans, dat maken wij op uit gesprekken met ondernemers, IT-managers en leveranciers van kleine en middelgrote ondernemingen.

Aan het eind van dit dossier kan u het zelf checken voor uw eigen IT-afdeling. We laten de situatie bij u evalueren op domeinen als strategie, organisatie, security, back-up, servers, pc’s, software, netwerken, telecom en het beheer van documenten en klantengegevens. Maar voor we van wal steken, signaleren we enkele algemene trends.

[related_article id=”161920″]

1. Kloof tussen sectoren
In vergelijking met het Europees gemiddelde zijn Belgische ondernemingen, en Vlaamse in het bijzonder, goed voorzien van ICT-infrastructuur, blijkt uit een recent onderzoek van het Agentschap voor Ondernemen. Veel hangt af van de grootte van het bedrijf en de figuur van de algemeen directeur.

“Maar toch ook vooral van de sector”, stelt Leen Verschraegen, projectcoördinator bij KMO IT, dat fungeert als aanspreekpunt van (kleine) kmo’s en een elftal IT-projecten omvat. “In bepaalde sectoren, zoals de bouw, is nog veel werk. De kloof met andere sectoren is groot en daarom is er nood aan nog veel IT-sensibilisering.”

2. Data-integratie zit goed
Voorts blijkt uit het onderzoek van het Agentschap voor Ondernemen dat onze bedrijven het goed doen in integratie van data tussen interne bedrijfsprocessen en tussen ICT-systemen buiten de onderneming. Maar e-commerce en e-procurement, respectievelijk de verkoop en aankoop van goederen en diensten via internet, blijkt in vergelijking met de rest van Europa al veel minder ingeburgerd.

3. Vertrouwen staat voorop
Vertrouwen staat hierbij centraal. De kmo doet liefst van al zaken met een andere kmo. Vertrouwen, naamsbekendheid en nabijheid zijn sleutelbegrippen. Daarom dat de kmo in veel gevallen kiest voor een pc-dealer, die de hele IT-winkel voor zijn rekening neemt.

4. IT meer afstemmen op business
Veel kleinere bedrijven hebben geen vast budget voor IT, maar kijken bij het uitrollen van hun IT-infrastructuur eerder op korte termijn en naar de directe behoeften. Een gedetailleerd actieplan is vaak minder aanwezig.

“Bedrijven moeten zich vaak bewuster worden van de nood aan alignment, het afstemmen van business en IT”, oordeelt Verschraegen. “Waar ze naartoe willen en wat ze willen doen. Om vervolgens te bekijken hoe ze daar willen geraken.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business