Nieuws

Mobiel internet bij KPN wordt duurder

Telecombedrijf KPN gaat de prijs van mobiel internet verhogen en geld vragen voor het gebruik van voipdiensten als Skype.

Eind vorige maand kondigde KPN nog aan voor 2015 zo’n vijfduizend banen te schrappen in Nederland als gevolg van de snel veranderende markt. De winstverwachting voor dit jaar werd ook naar beneden bijgesteld. Directeur Eelco Blok geeft vandaag meer uitleg bij de hervormingen.

Getronics wordt opgeslokt
KPN’s IT-dochter Getronics verdwijnt in de loop van dit jaar. Het onderdeel gaat verder onder de KPN-naam. Dat zei Blok in een toelichting op de nieuwe strategie voor het telecomconcern tot en met 2015.

De rebranding is volgens de topman niet alleen cosmetisch. "De naamswijziging is de eerste stap." KPN wil de twee onderdelen waaruit Getronics bestaat samenvoegen. Er komt wel een vervanger voor de vorige week vertrokken directeur van Getronics, Erik van der Meijden.

Vorige maand maakte Blok al bekend dat er in Nederland de komende jaren vierduizend tot vijfduizend banen gaan verdwijnen, waarvan een deel bij Getronics. Een kwart van deze banen kan weg door "efficiency-verbeteringen", aldus de topman. De rest wordt gerealiseerd door het uitbesteden of verplaatsen van activiteiten.

Groeikansen in België
In Nederland wil KPN zijn marktaandeel op de breedbandmarkt in de periode tot 2015 vergroten van 41 tot meer dan 45 procent. Op de mobiele markt wil het zijn marktaandeel van 47 procent behouden.

KPN ziet in België groeikansen op het gebied van datadiensten. Net zoals in Duitsland legt KPN in België versneld een mobiel breedbandnetwerk aan. Het concern ziet vooral kansen om te groeien op de markt van de zelfstandigen zonder personeel (zzp). "Dit moet KPN in staat stellen om ook in België winstgevend te kunnen blijven groeien naar een marktaandeel tussen 20 en 25 procent, vergeleken met meer dan 18 procent nu", klinkt het.

Nieuwe mobiele abonnementsvormen
KPN zal daarom deze zomer nieuwe abonnementsvormen ontwikkelen. Blok verwacht dat de stijgende populariteit van mobiel internet en chat- en voipprogramma’s en de dalende inkomsten uit mobiele telefonie en sms-berichten de prijs van mobiel internet omhoog zal stuwen.

Extra betalen voor het gebruik van chatapplicaties als WhatsApp zullen KPN-klanten niet hoeven doen, vertelt Blok aan Tweakers. Het gebruik van voipdiensten als Skype zal wel extra aangerekend worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business