Koninklijk huwelijk deert Belgisch internet niet

Het huwelijk van de Britse prins William en Kate Middleton had in België nauwelijks impact op het internetverkeer.

Wie vrijdag ook maar even op het internet ging, kon er niet naast kijken. Elke nieuwssite bracht verslag uit van het Britse koninklijk huwelijk en in veel gevallen kon je de plechtigheid live volgen. Zo had onder meer De Standaard een live videostream van VT4 boven aan zijn site gezet.

Toch zorgde alle live-verslaggeving niet voor een grote piek in het Belgisch internetverkeer. Dat leert onze redactie uit statistieken die het exclusief kreeg van Telenet. Daarop is te zien dat vrijdag 29 april (de blauwe lijn) geen uitschieter was. Pas na 17.00 uur is er een licht verhoogde trafiek te merken.

[related_article id=”158455″]

Overdag werd er niet opvallend meer internetverkeer gegenereerd bij Telenet. 's avonds was er wel een kleine piek.

Het internetverkeer zoals het de afgelopen vrijdagen werd gemeten bij Telenetklanten.

Om de grafiek te kunnen vergelijken met een doorsnee dag, bezorgde Telenet ons ook de gegevens van de vier andere vrijdagen uit april. Daaruit leren we dat 29 april tot de late namiddag zelfs ondermaats weinig trafiek genereerde ten opzichte van andere vrijdagen. Hoeveel trafiek er precies werd gegenereerd staat niet vermeld, maar Telenet gebruikt het piekmoment van vrijdag 1 april als referentiepunt (= 100 procent).

Meer streaming
Als we specifiek naar streamingverkeer kijken, is er wel een duidelijkere trend op te merken.

Als we enkel naar streaming kijken dan is er wel duidelijk meer activiteit meetbaar. Al komt ook hier de stroom pas in de late namiddag op gang.

Het streamingverkeer zoals het de afgelopen vrijdagen werd gemeten bij Telenetklanten.

Opnieuw zien we dat er doorheen de dag geen extra verkeer werd gegenereerd ten opzichte van andere vrijdagen. Maar vanaf 15.00 uur steeg het volume van videostreams spectaculair, om rond 20.00 uur te pieken. Op dat moment werd er zo’n 20 tot 25 procent meer gestreamd dan op andere vrijdagavonden.

Wel in buitenland
De Belgische statistieken staan in contrast met het buitenland. Zo zegt videostreamingsite Livestream.com dat het op vrijdag een recordaantal kijkers heeft bereikt. Waarbij op het hoogtepunt driehonderdduizend mensen tegelijk via de site keken.

Volgens Eweek.com was het huwelijk het zesde drukste internetevenement ooit. De site baseert zich daarvoor op gegevens van Akamai Technologies, dat zo’n twintig procent van het internetverkeer verzorgt. Het bedrijf kreeg op het hoogtepunt 5,4 miljoen pageviews per minuut te verwerken.

Het populairste online event tot nu toe was de finale van de wereldbeker voetbal op 4 juni 2010.

Het Britse huwelijk was internationaal gezien dus wel een hit, al kon het maar weinig surfende Belgen boeien op het moment van de plechtigheid zelf. Later op de dag kwam er dan weer een inhaalbeweging, wat doet vermoeden dat verschillende surfers na hun werkdag alsnog videobeelden hebben opgevraagd.

Tot slot willen we ons bij deze excuseren bij de lezers die we afgelopen week hebben beloofd dat dit het enige artikel over het huwelijk tussen prins William en Kate Middleton zou zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business